Kolumbia a változatos trópusi strandjairól, sűrű esőerdőiről és magas hegyeiről ismert  biztonságos, gyönyörű és turistabarát ország. Tökéletes úti célt jelent mindenkinek, aki különleges élményeke, és kikapcsolódásra vágyik. Íme kedvcsinálóként néhány érdekes tény Kolumbiáról, amik az érdeklődőket látogatásra csábíthatják. 

   Kolumbia egy hatalmas területű ország Közép- és Dél-Amerika találkozásánál, amelynek területe akkora, mint Franciaország, Spanyolország és Portgália együttvéve. Rengeteg látnivalót ismerhet meg aki oda elutazik.  A spanyol hódítás előtti prekolonbián kulturája és koloniális városai rendkívül érdekesek. A világ egyik legismertebb kortárs művésze, Fernando Botero kolumbiai. akárcsak García Márquez Nobel-díjas író,  és a zenéje: Juanes, Shakira, focistái, kerékpárosai... Pablo Escobar sötét korszaka mára a múltté, a mai Kolumbia biztonságos, egy olyan hely, ahol tárt karokkal fogadják a turistákat. Főleg a fiatalabb utazók körében menő úti célnak számít.  

1. Kolumbia kávétermesztése  3. helyen áll a világban

  A brazil és vietnami kávébab termesztés után Kolumbiában termesztik a legtöbb kávét. Több mint 500 000 gazdálkodó család megélhetését biztosítja ez az ágazat,  a nagy kereslet miatt a kávébab nagy részét külföldre szállítják és ott is pörkölik. Bármerre jársz, érdemes olyan kávézót keresni, ahol Kolumbia kávézónáiban, például a Cocora-völgyben és a Santa Marta-ban termesztett kávét kóstolhatsz. A kávé valójában nem Kolumbiában őshonos, először az 1700-as években kezdték termeszteni, mivel klímája tökéletesen alkalmas volt kávé termesztésére.


Kávéfarm Salentonál


2. Kolumbia biológiai szempontból a Föld második legváltozatosabb országa 

 Brazília után Kolumbiában él a legtöbb állat- és növényfajta, melyek jelentős része csak ott található meg. Minden létező 10 fajból egy megtalálható Kolumbia ökoszisztémájában.  A rejtély kulcsa Kolumbia változatos földrajza, mivel sivatagok, esőerdők, magas hegységek és  nyílt szavannák is vannak az országban, ami lehetővé teszi, hogy szinte minden élőlény jól érezze magát.


3. Kolumbia a 2. helyen áll a virágok exportjában

  Évente 4 milliárd rózsát rendelnek  Kolumbiából a USA virágkereskedői, amiből a legtöbb  Valentin napra érkezik.  Az Egyenlítőhöz közeli fekvése lehetővé teszi, hogy  a Föld legegyenesebb szárú rózsáit termesszék a virágültetvényeken. Kolumbia ezenkívül több mint 4000 orchideafaj otthona is. 


szlovenia dobronak ochidea 3

4. Kolumbia az ünnepek országa is, mert évi 18 munkaszüneti napot tartanak

Jól jön ez a furcsa szokás, mert az átlagos kolumbiai munkavállalóknak csak  2-3 hét szabadság jár minden évben.  Ehhez jön az a további 18 hivatalos ünnepnap, amit a kormányzat hivatalosan is elrendelt. (a legtöbb hétfőre esik) Egyedül Indiában van több munkaszüneti nap, mint Kolumbiában.


5. Álomstrandok a Karib-tengeren és a Csendes-óceán partján

   Kolumbiát két oldalról is Óceán veszi körül és számos kis tengerparti szigete van északi  és nyugati irányban. A két hosszan elnyúó partszakasza  két nagyon különböző jellegűek. A Karib-tenger partja északon található és 1600 kilométer hosszan mossa az ország partját, nyugaton  pedig 1.300 kilométer  a Csendes-Óceán partszakasza.


Isla Grande

6. Bogota a világ egyik legmagasabb fővárosa

Készüljön fel arra, hogy megszokja az időt Kolumbia fővárosának hűvösebb, vékonyabb hegyvidéki levegőjéhez. A 10 milliós metropolisz a világ 3. legmagasabban fekvő fővárosa, tengerszint feletti magassága kb. 2600 m. A hegyről pedig 3100 méteres magasságból tekinthetünk le a városra.


bogota

7. Kolumbiában található a világon a legtöbb endemikus faja

Kolumbia  állat- és növényvilága  nagyon változatos. Több mint 9100 faj számít endemikusnak ezek közül. Ami azt jelenti, hogy ezek a fajok CSAK Kolumbiában léteznek. A Cotton-Top Tamarintól az Amazonas folyó delfinjéig sok érdekes állat található, amelyek egyáltalán nem élnek Kolumbia határain kívül.


kolumbiai amazonas

8. A Kolumbiai Himnuszt Naponta Kétszer Játsszák

   A kolumbiai törvények értelmében naponta kétszer kell a rádió és tévéállomásokon leadni a nemzeti himnuszt a Himno Nacional de la República de Colombia -t.  Először 6 órakor majd 18 órakor ismét le kell adni a törvény előírásai szerint. 

 

 

9. Etnikai sokszínűség

Kolumbia etnikailag nagyon sokszínű orzság, ahol egymás mellett éltek az eredeti bennszülött lakosok leszármazottai, a spanyol gyarmatosítók és az Afrikából rabszolgaként behurcolt emberek.  Ehhez jöttek még a 20. századi bevándorlók Európából és a Közel-Keleti országokból.

 

10. A Szivárvány-folyó

 

  A Caño Cristales, ami angol fordításban Crystal Channel, egy híres folyó, ami Meta Serrania de la Macarena tartományban található.  A kolumbiaiak köznyelvben "Öt szín folyónak" vagy "folyékony szivárványnak" is nevezik, mert olyan merész és feltűnő színei vannak, mint sehol a Világon. Ezeket a színeket  a folyó medrében honos növények hozzák létre minden évben július és november között.


szivárvány folyó kolumbia

 


+1 Az Escobar sztori

 

  A kolumbiaiak hihetetlenül kedvesek. Szívesen mesélnek az ország viharos történelméről, és mindent megtesznek azért, hogy ezekre a történetekre attrakcióként tekintsünk, nem pedig intő példaként. Az egyik ilyen, például Pablo Escobar egykori fényűző villájának a meglátogatása, aki a csak 300 szobás “kecóját” orrszarvúkkal és elefántokkal vette körbe. Kolumbiában kezd fellendülni a turizmus és a helyiek mindent megtesznek, hogy otthonosan érezd magad. Utazási Tipp  
    Szálláshely akciók, online foglalás akár SZÉP kártyával is!


 

 

Érdekes cikkek hasonló témában