Összeszedtünk néhány információt Sri Lankáról, ami megerősíthet Benneteket, hogy ide tervezzétek a következő utatokat, bármikor legyen is az. Az egykori Ceylon annyira változatos, mind földrajzi, mind éghajlati, mind kulturális, mind nemzetiségi szempontból, hogy mindenkinek  megfelelő szórakozást és kikapcsolódást képest nyújtani. Esküvő, nászút, strandolás, történelem, gasztronómia, vallások, sportok, egészség mind-mind megtalálható Sri Lankán, egy helyen, a csöppnyi szigeten ami Magyarország területének  2/3-án terül el, de  lakosságának száma majdnem háromszor annyi. A mai cikkben a Sri-Lanka-i érdekességeket  fogjuk bemutatni.


1. Az ayurvéda

Több ezer éves hagyománnyal rendelkezik a szigeten a helyiek hagyományos orvoslása, az ayurveda, azaz az Élet Tudománya. Az ayurvéda szerint a test akkor betegszik meg, ha felborul a természetes  egyensúlya, és a gyógyítás ennek az egyensúlynak a visszaállítására törekszik. Úton-útfélen ayurvédikus gyógyító szereket árusító kis rendelőket találunk, s mindenre kaphatunk valamilyen elixírt. Az orvos ugyanúgy rendel, mint a nyugati orvoslást űző társai, s a vizsgálat első lépése, egyben alapja a pulzusvizsgálat. Nem csak helyi orvosok, de ayurvédikus kórházak, sőt, ayurvéda szolgáltatást nyújtó szállodák is vannak. A legújabb cikkek itt olvashatók:


 masszázsx


2.  Fűszerek

A millióféle fűszer, melyek nem csak ételeinket teszik színesebbé, de szervezetünket, életünket is egészségesebbé. Fűben-fában orvosság, ezt már évszázadok óta mi is használjuk Európa-szerte, de sosem árt egy kis ismétlés. Tudtátok, hogy miért kell nyáron csilit, télen borsot használni? A csili fűt, a bors hűt, és bizony, nagyobb hatással van szervezetünkre, mint gondoljátok. Hogy miért jó és egészséges a kávét kardamommal ízesíteni? A kardamom a fűszerek királynője és természetes magnéziumot tartalmaz. Hogyan hat a szegfűszeg a fogfájásra, és miért jó torokfertőtlenítésre? A szegfűszeg nem csak kiváló érzéstelenítő, de 1-2 szem elrágásával remekül fertőtleníti a szájüreget és a torkot is.  


massage free


3. Gyógyító, gyógynövényes masszázsok

Gyógyító, gyógynövényes masszázsok, melyeket már az ősi romvárosokban is hatásosan alkalmaztak. A romvárosokban még mindig láthatóak a kőből faragott kádak, melyekben a páciensek feküdtek. A masszázs technikáját évekig tanulják; a masszázsolajak pedig gyógyító hatásukkal rásegítenek a mozdulatokra.


ételek


4. Sri Lanka gasztronómiája

Harmonikus ízű és aromájú ételek, melyek nem csak a pocakunkat töltik meg, hanem a megfelelő, frissen őrölt fűszerek megfelelő arányban történő hozzáadásával kiváló hatással vannak szervezetünkre. Sri Lanka nemzeti étele a rice&curry, mely a végtelenségig kombinálható, a fehér, barna, vörös rizsen át a gyümölcs, zöldség, tojás, húsok, halak alapú curry-ig. Sri Lanka a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók paradicsoma, hiszen legtöbbször kókusztejet, rizslisztet és zöldségeket használunk; de aki szereti, húsokból is elég nagy választék van. 


gyümölcs


5.  A  Királykókusz

A thambili, a királykókusz, ami szabályozza a test hőháztartását és tele van vitaminnal - ráadásul abszolút steril. A víz után a legolcsóbb és legkönnyebben elérhető ital, mindenhol árulják az út szélén.


6. Gyümölcsből készülő turmixok

100 %-os gyümölcsturmixok. A banán, a mangó, a papaya, az ananász cukor nélkül is édes, sűrű, rostos és vitamindús. A gyümölcs friss, hiszen helyben terem és a napon érik meg. 6. A thambili, a királykókusz, ami szabályozza a test hőháztartását és tele van vitaminnal - ráadásul abszolút steril. A víz után a legolcsóbb és legkönnyebben elérhető ital, mindenhol árulják az út szélén. 


kollázsA CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, LAPOZZ TOVÁBB