Olaszország a turisták legkedveltebb európai úti céljai közé tartozik. Rengetegen keresik fel  természeti és épített látnivalói miatt és akkor még a gasztronómiáról, a művészetekről és a mediterrán Dolce Vita életérzésről még egy szót sem ejtettünk!

 

 

1. Olaszország több mint 7600 km hosszú tengerparttal rendelkezik. Sokan  nyaralnak festői homokos és sziklás strandjainál ahonnét szép fotókat lehet készíteni a Tirrén-tengerről, a Földközi-tengerről,  az Adriáról és a Jón-tengerről is. 


amalfi part 01

 

2. Olaszország az egyetlen olyan ország az egész világon, emelynek a területén két miniállam is létezik: Vatikán és San Marino.

 

3. Olaszország büszkélkedhet legtöbb UNESCO  Világörökségi helyszínnel. Ezek száma egészen pontosan 54 darab, de a rengeteg szép műemlék és természeti szépség miatt akár kétszer ennyi is lehetne.


 colosseum 02


4. Olaszország a Világ ötödik leginkább látogatott  országa, ahová minden évben csaknem 65 millió turista látogat el. A legtöbben Rómába látogatnak el, de nagyon népszerű még Firenze és Velence is. Ezen kívül szinte nincs is olyan része ennek a csodás mediterrán országnak, ahová ne lenne érdemes ellátogatni.

 

5. Európa legmagasabb hegycsúcsán osztozik egymással Francia- és Olaszország. A Mont Blanc elnevezése olaszul Monte Bianco és 4,808 méterrel      magasodik a tengerszintje fölé. Ez a hagycsúcs az Alpok és egész Európa legmagasabb pontja.

 

 6. Az olasz kávékultúra világhírű. Több mint 20 000 olasz dolgozik baristaként  és az ország átlagos háztartási kávéfogyasztása eléri az évi 37 kg-t. Olaszországban szinte bármikor és bárhol ihatunk eszpresszót. De létezik  egy iratlan szabály, mely szerint nem rendelnek a Cappuccinót 11 óra után.


olasz kávé térkép

 

7. Olaszországban élnek legtovább az emberek az olaszok átlagéletkora közel 46 év.  Olaszország öregedő össznépességének fő okai az alacsony születési ráta és a várhatóan nagyon hosszú élettartam, ami a helyi étrendnek tulajdonítható be. Szardínia a világ ún. öt kék zónájának az egyike, ahol a legmagasabb a várható élethossza az embereknek. 

 

 

 8. Olaszországban készítik a legtöbb bort. Minden évben kb. 54 800 hektoliter bort termelnek az olaszok, miközben a második helyezett Franciaország csupán 49 000 hektoliter készül. Olaszország egyben a világ legnagyobb borexportőre is. A finom olasz borokat elsősorban  Németországba, az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba exportálják.


taormina

 

9. Olaszországban 3 aktív vulkán is található. Pillanatnyilag Európa egyetlen aktív vulkánjának számít az Etna Szicília szigetén, a Stromboli is elég aktív közvetlenül Szicília partjainál valamint  a Vezúvot is aktívként tartják számon Dél-Olaszországban Nápoly közelében.

 

10. Olaszország Európa aránylag fiatal országai közé tartozik. A korábban több különálló kis államból álló területet 1861-ben Garibaldi egyesítette nemzetté, az  új orzság területe magában foglalja Szicília és Szardínia szigeteit is.


Booking.com