Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

A világ egyik legnagyobb és leghíresebb építménye minden kétséget kizáróan a kínai nagyfal, amit minden évben több millió turista látogat. Ismerjék meg ezeket az érdekes tényeket!

 

  • A történelemkönyvek többsége a nagyfal építését Csin Si Huang Ti nevéhez kötik, aki először egyesítette a különálló kínai tartományokat, a Kr. e. 3. században. Viszont ezt a tényt árnyalja, hogy Huang Ti csak a már meglévő őrtornyokat kötötte össze fallal. Ezek az őrtornyok a Kr. e. 7. században épültek, a fejedelemségek közti rivalizálás hatására.
  • Az őrtornyok összekötése egy ember- és pénzt nem kímélő feladat volt. Az északon betörő nomád népek ellen szükség volt már egy falra, a munkálatokban egymillió ember vett részt. Néhány nap Pekingben


kinai nagy fal 01  • A fal nemcsak védműként szolgált. A közhiedelemmel ellentétben nem minden esetben a nomád népek voltak az agresszorok, a kínaiak gyakran a fal védelmének biztos tudatában a lovasok területén indítottak portyázó hadjáratokat.
  • A fal építésében résztvevő emberek túlnyomó többsége elítélt, hadifogoly vagy paraszt volt. A munkálatok közben elhunyt emberek sok esetben temetkezési hely hiányában a falban találtak végső menedékre. Sokáig, azokat, akik megszegték a törvényt, nem kivégezték, hanem kiküldték a falra.

 Utazási Tipp  
    Legjobb utazások Kínába

  • A Ming-dinasztia 1368 és 1644 között zajló uralkodása alatt fejeződött be csak az építkezés. Röpke háromszáz év alatt 8851 km-rel és 25 ezer őrtoronnyal gyarapodott a fal.
  • A fal hossza sokáig nem volt biztos, de az utóbbi évek expedíciói hatására ki lehet jelenteni, hogy megközelítőleg 21 ezer km hosszú. Ez nem egyetlen darab fal, hanem legalább öt-hét falrendszer összessége.


kinai nagy fal 02


  • A fal történetét legendák is övezik, ezek közül az egyik leghíresebb Meng Csiang-nü esete is: A nő férje meghalt az építkezés során és nem hagyják, hogy az özvegy a szabadban temesse el, így a testet beleépítik a falba. A nő ezután keserves sírásra fakad, és az ebből származó könnyek ledöntik a falat, így el tudja temetni elhunyt férjét.
  • Az a téves elképzelés, miszerint a nagyfal látható az űrből, 1754-ből, William Stukeley tollából származik. Ez a kijelentés persze nem volt logikátlan, hiszen valóban hatalmas az építmény, de ezt akkoriban még nem lehetett biztosra tudni.
  • Mao Ce-tung kommunista Kínája alatt sok falszakasz megsemmisült, ugyanis a rezsim innen szállította a téglát az új épületek megépítéséhez.
  • A falon több híres ember is járt: II. Erzsébet, Margaret Thatcher, Richard Nixon és Ronald Reagen.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.