Ismerjék meg a világ egyik leghíresebb műtárgyát, a Mona Lisát!

 

 

  • A Mona Lisa nem rendelkezik sem szempillákkal, sem szemöldökkel, ezzel kapcsolatban pedig jó pár elképzelés napvilágot látott azóta. A legnépszerűbb elmélet egyértelműen az, hogy a 16. században a szempilla és szemöldök nélküliség jellemezte a női divatot, és Leonardo mindössze megörökítette az akkori társadalmi élet apró mozzanatát.
  • Rengetegen szeretik ezt a páratlan festményt, egyesek olyan szinten, hogy valódi fanatikusoknak nevezhetőek. A Louvre pont emiatt létrehozott egy olyan postaládát, ahová a hódolók a „szerelmes” leveleiket dobhatták be, a festménynek címezve.

Utazási Tipp
Utazások, szállások
Franciaországban

  • Valószínűleg egy Firenzéből származó hölgyet festhetett le Leonardo da Vinci, aki a Lisa del Giocondo névre hallgatott.
  • 1911-ben egy, a múzeumban dolgozó ember nem ment haza, helyette egyszerűen kivette a festményt a keretéből és zsebre vágta. Másnapra már hűlt helye volt a Mona Lisának, köszönhetően Vincenzo Peruggiának.
  • Miután a hatóságok elkapták, ő úgy hivatkozott tette helyességére, hogy mindössze hazafias indokok vezérelték, és csak vissza akarta vinni szülőföldjére az értékes műkincset, ugyanis azt Napóleon tulajdonította el az olaszoktól. (A két ország között mai napig feszültség forrás a kép birtoklási joga)
  • Peruggia viszont tévedett, hiszen I. Ferenc valójában megvette a rejtélyesen mosolygó hölgyet ábrázoló festményt, és francia uralkodói „jogon” örökölte meg azt Napóleon is, aki a Mona Lisát a hálószobájában tartotta.


mona lisa 01


  • 1914-es visszatérte után a francia nők mindenképpen olyan megjelenést akartak, mint a Mona Lisa, sárga színű púdert kentek az arcukra, hogy jobban hasonlítson a tónus a festményre, míg mások nap hosszan azt gyakorolták, hogy másodpercek alatt felvegyék a híres mosolyt. A kicsit messzebbre elmenők pedig természetesen a szemöldök és a szempilla eltávolításával is tisztelegtek a festmény előtt.
  • A Mona Lisa életében is voltak tragédiák, mint például amikor 1956-ban leöntötték savval, majd később egy férfi megdobta egy kővel. 1974-ben egy mentális betegséggel küzdő nő piros festék öntötte le, majd 2009-ben szintén megdobták, ezúttal egy kávéscsészével, mivel a delikvens orosz nő nem kapta meg a francia állampolgárságot.
  • Az 1911-es eltulajdonítás után lett ismert és népszerű a festmény (ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a festményt semmivel sem védték, egyszerűen a falon tartották, amit a fenti példa alapján kifejezetten könnyen elvehetett volna bárki), ezután lett a popkultúra része. A 20. század elejéig csak a műértők körében élvezett nagy csodálatot ez a műremek.
  • Manapság évente 6 millió ember látogat el csak azért a Louvre-ba, hogy megnézhesse a képet.

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.