Dél-Korea ha szóba kerül, akkor beugorhat a sok elektronikai termék, a politikai konfliktusok, vagy csak az egyszerűen megosztó – és hihetetlenül népszerű – zenék.  Ezért 10 érdekességet hoztunk el erről a népszerű kelet-ázsiai országról.

 

Egy kis ismertető: Dél-Korea egy Magyarországnál alig nagyobb ország Ázsia szívében. Közvetlen szomszédja Észak-Korea. Népessége nagyon magas, 51 millió fő. Fővárosa Szöul, ahol a legutóbbi népszámlálás szerint majdnem tíz millióan élnek.


del korea 01Hány éves is vagy?


Ha Koreába érkezel, akkor – bár a hétköznapokban nem nagyon fog szóba kerülni, de – itt egy évvel idősebb vagy. Csak ide kell jönni, és máris éveket öregedsz..... Ez azért van, mert a koreaiak szerint a baba a terhességgel együtt számolva egyéves korában jön a világra, és ez okozza azt, hogy rá kell számolnod plusz egy évet az életkorodra (ha szeptember előtti vagy). Amennyiben szeptember előtt születtél, akkor csak egyet kell hozzáadnod, amennyiben az év utolsó negyedévében jöttél világra, akkor kettőt kell rászámolnod, mivel itt az újév első napja után számolják az éveket. Ez a hagyomány elég érdekes, de aki idősebbnek akar tűnni, annak tökéletes, aki pedig fiatalabbnak…az meg gondoljon az európai életkorára. Az ilyen módszerekkel való számolást egyébként koreaiak se szeretik, de még nem változtatták meg a rendszert.


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel Dél-Koreát velünk

Vértípusod fontossága


Az itt élők szerint a személyiséged hatalmas mértékben függ a vértípusodtól, vagyis ha megosztod velük ezt az adatot, az könnyen sztereotipizálásodhoz vezethet. Ha az adott típusnak valamilyen rossz tulajdonsága van, akkor azt fogják vallani, hogy ezt rád nézve az első pillanattól tudták. De hogy ne csak a negatívumokról essen szó – a jó tulajdonságaid is a vértípusodból erednek. Ezek alapján pedig úgy gondolják, hogy könnyen megállapítható, hogy ki kivel illik össze, és nagyban tudja befolyásolni azt is, hogy kivel házasodhatsz. Ez a szokás a közeli szigetországból, Japánból ered, de mára már teljes mértékben integrálódott a koreai kultúrába.

 

 

Ne óvakodj a szomszédtól


Bár a nyugati országokban élő emberek többsége úgy gondolja, hogy Dél-Korea északi szomszédja folyamatosan rettegésben tartja a fejlettebb országot, ez nincs így. Az átlagembert nem nagyon érdekli, hogy mi zajlik a kommunista rezsimmel kapcsolatban, bár egy-egy rémisztőbb hír ideiglenesen fel tudja zaklatni az országot, de nem olyan szinten, mint amit a nyugati média sugallja.


del korea 02


Ez is sport, az is


A nagy e-sport társadalmak jelentős része Dél-Koreából származik, elég csak az utóbbi évek egyik legfelkapottabb játékára, a League of Legends-re gondolni, vagy a nagyobb múlttal rendelkező Starcraftra. Mindkettőnek hatalmas kultusza van itt. Előbbiből például idén Szöulban volt a döntő, és minden meccset nagy sajtóvisszhang kísért, ahogyan az is, hogy végül nem hazai csapat győzedelmeskedett. Az e-sport ágazatban itt elsősorban a hatalmas cégek érdekeltek, például a Samsung vagy az SK Telecom. League of Legendsben például az utóbbi öt évben ennek a két cégnek a csapata nyerte el a világbajnokság első helyét.

 

 

Csengettek. Csak nem a pizza?


A koreaiak többsége türelmetlen, nem szeret várakozni, éppen ezért a helyi éttermek között az újoncok csak akkor tudnak érvényesülni, ha vállalnak házhoz szállítást. Ez egyébként villámgyorsan történik, gyakran gyorsabban, mint ami az adott étel elkészítéséhez szükséges idő lenne. Ilyen szolgáltatásokat nem csak a gyorséttermek, hanem a köztiszteletben álló, nagyhírű éttermek is vállalnak, ami bár nagyon vonzó lehetőség lehet számunkra, de arra mindenképpen gondolni kell, hogy ebédidőben/közúti csúcsforgalomban a szállítás akár egy órát is igénybe vehet. A pozitívum viszont az, hogy bármikor megkívánhatjuk az ételt, azt ki fogják szállítani, mivel ez a lehetőség éjjel-nappal nyitva áll előttünk.

 

 

Az internet sötét bugyrai


Dél-Korea rendelkezik a világ leggyorsabb és legbiztonságosabb internethálózatával, és ez nem csak az otthonokra, hanem a közterekre is vonatkozik. Mivel mindenhol van valamilyen jelszómentes lehetőség a wifire csatlakozni. (Ez a tömegközlekedési eszközökre is vonatkozik) Ezek mondjuk nem feltétlenül vehetőek ingyenesen igénybe, mivel a legtöbb ilyen hálózat kérni fog valamilyen telefon-szolgáltató belépési azonosítót. Vagyis ez a helyiek számára messze praktikus, de a turisták nehezebb boldogulhatnak vele. Ha pedig véletlenül csatlakoznál egy ilyen hálózatra, akkor érdemes mellőzni a…khm…kényes tartalmú oldalakat, mivel egy figyelmeztetés után automatikusan ledobja az eszközt a wifiről.


del korea 03


Csak kedvesen


A koreai ügyfélszolgálatokról igazán példát vehetne a magyar, mivel itt előírás az, hogy az ügyfél a legjobb bánásmódban részesüljön. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor még az ügyintézés gyorsasága is messze kiemelkedő. Ez röviden azt jelenti, hogy bankokban, postában, kórházban, az orvosnál nem kell negyedóránál többet várakozni, ehhez pedig igen gyorsan hozzá lehet szokni.


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel Dél-Koreát velünk

Az igazi Valentin


A szerelmesek hónapjában, februárban ismét egy furcsasággal találhatjuk szembe magunkat, mivel Valentin-napkor nem a férfi szervezi a programokat, és halmozza el ajándékokkal a szebbik nem képviselőit, hanem pont fordítva. (Ehhez hozzátartozik, hogy egy hónappal később, márciusban már a férfiakon van a sor) Minden hónap 14-én van valamilyen „ünnep”, például a júniusi Kiss Day, a decemberi Hug Day, a januári Diary Day, a szeptemberi Photo Day, vagy a májusi Rose Day. A szingliknek mindössze egy nap jutott, viszont akkor ők előszeretettel töltik csoportosan az ünnepet, minden év április 14-én, ami a Black Day nevet visel.

 

 

Az kutyahús?


A közhiedelemmel ellentétben a nyugati országokhoz hasonlóan állatkínzásnak tartják és törvénytelen a kutya felszolgálása éttermekben. Mégis vannak a koreai városokban olyan eldugott helyek, sikátorok, ahol mai napig előszeretettel szolgálnak fel kutyahúst, gyakran olyan név alatt, amit a helyiek sem ismernek, nem hogy a turisták! Ebből pedig elég sokszor adódik bonyodalom.


del korea 04


Egy szomorú eredmény


Dél-Koreában kifejezetten magas az öngyilkosok aránya, 100 000 emberből 29 saját keze által oltja ki életét. A politikai réteg is felfedezte az ebből adódó súlyos problémát, és hiába ígérték meg, hogy megoldást fognak találni erre, ebből mind a mai napig alig valósult meg valami. Az áldozatok rendre a fiatal generáció tagjai közül kerülnek ki, ami egyes elemzők szerint a szigorú oktatási rendszerre és munka tempóra vezethető vissza.

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.