Erről a mesés kirándulóhelyről azt is mondhatom, hogy „kirándulóhegy”, név szerint „Kreuzberg”, amely tulajdonképpen a Scheidegg városkája fölé magasodó nagyobb "dombot" határolja be.

 

Településen belül három irányból is meg lehet közelíteni: Erlebnisdorf felől (tudjátok, „A fehér paradicsom” mentén, amiről egy korábbi cikkemben már írtam), a házsorok között felsétálva és végül, de nem utolsó sorban a másik főút végéről, ahol egy kicsike templom áll az út szélén. Én most a mi fehér paradicsomunk parkolójából indulok és hegyen-völgyön át körbe kalauzollak benneteket Kreuzbergen?

Erlebnisdorf bájos kis faházai mellett kaptatva jutunk tehát fel egy kacskaringós, igencsak meredek, középütt szépen leaszfaltozott útra, jobbról-balról viszont szántóföldekkel, legelőkkel, léleküdítő zöldellő mezőkkel, ahol, ha megállunk, hogy egy-két percre kifújjuk magunkat, szinte az idő is megáll velünk együtt... bármerre is nézzünk, a szemnek oly pihentető csendéleti látvány fogad bennünket - remélem a bevezető képem visszaadja ezt a határtalan nyugalmat sugárzó életérzést.

Érdemes vissza-visszanézni a „Fehér paradicsomra”, mert ilyen mesés környezet tárul a szemünk elé:


Egy mesés kirándulóhely Scheidegg1

A kilátópontnál az út mentén két oldalt egy-egy hatalmas tisztás terül el.

A kilátás nem csak a szomszédos Svájc hegyei felé,


Egy mesés kirándulóhely Scheidegg2
de a mi bajor oldalunkon, tehát Scheideggre lenézve is csodálatos, magávalragadóan bájos képet mutat.

Egy mesés kirándulóhely Scheidegg3

Ezeket a tavaszias képeket egyébként 2019.05.31-n fényképeztem. Még ezt a hósipkás fotót is.


Egy mesés kirándulóhely Scheidegg4

Bizony, itt az Alpokban előfordul, hogy a zöld rétek fölötti hegyvonulat még akár nyáron is fehérben pompázik (mint amikor egyszer június végén az Inntal-on autóztunk hazafele (erről meg az „Inntal kontra A8-as autópálya” útibeszámolómban írtam meg a szülinapi élményeimet legutóbb).
Visszatérve Kreuzberghez nem akkor sétáltunk ott először és nem is utoljára. Amikor csak tehetjük ellátogatunk ide, mert ez az egyik legkedvencebb kirándulóhelyünk Bajorországban.

 

A település felőli tisztás részen van egy Krisztus kereszt. A hegy erről kapta a nevét „Kreuzberg” (Kereszthegy).


Egy mesés kirándulóhely Scheidegg5

A kis facsoport alatt meg is lehet pihenni. Na igen, most nézem, hogy ezt a képet már egy hideg februárvégi napon fotóztam, amikor eléggé fújt a szél ott fent, zord volt az időjárás, de még ez sem vette el a kedvünket egy jó kis „talpunk alatt ropog a hó” barangolástól – mert télen egészen más a hely szelleme, amit szintén meg kell tapasztalni szerintem.

Egy mesés kirándulóhely Scheidegg6

Rengeteg fotóznivaló van itt télen-nyáron, az már biztos!

Egy mesés kirándulóhely Scheidegg7

A tisztás másik oldalán levő nagy lapos köveken akár napozni is lehet, vagy mérlegállást felvenni, jógázni, kinek-mi jön be,

Egy mesés kirándulóhely Scheidegg8

de legalábbis türelmesen elücsörögve kivárni,

Egy mesés kirándulóhely Scheidegg9

amíg az "ősök" a kihelyezett ismertető táblákon végigolvassák például azt, hogy milyen hegyek/csúcsok vesznek körbe minket, melyik a legmagasabb, stb.

Továbbindulva a hegygerincen át, egy gazdaság mellett feltűnik két – jelen esetben nem túl békés – tehén, ahogy harcra készen egymásnak feszülnek.

Egy mesés kirándulóhely Scheidegg10

Azért ilyet sem látni minden nap. Inkább a békésen legelésző bocikákhoz vagyunk szokva.

Aztán ember legyen a talpán, vagyis inkább a kerékpárján, aki ezen a meredek domboldalon felkerekezik, de ilyenek is vannak, nem is kevesen és szerintem le a kalappal előttük! 

Egy mesés kirándulóhely Scheidegg11

A hegyen amúgy minden korosztály képviselteti magát. Kreuzberg templom felőli végéhez közeledve egyre több idős emberrel találkozunk, mert ők – ha lassan is, vagy éppen járókerettel – de végigsétálnak, bicegnek a keresztig, ezen a már nem túl meredek, inkább lejtős szakaszon. Ha elfáradnak, le tudnak ülni a kihelyezett padokra, ahonnan szintén remekül belátható az egész vidék.


Egy mesés kirándulóhely Scheidegg12

Hát nem fantasztikus a kék hegyek látványa? Órákig el tudnám nézni és fényképezni az Alpok hegyvonulatát..

Egy mesés kirándulóhely Scheidegg13

Kicsi gyermekkel is nyugodtan nekivághatunk a túrának. A mi kisebbik csemeténknek sokszor vittük az összehajtható rollerjét, ha elfáradt, csak felpattant rá a gyalogúton; de itt nyugodt szívvel elengedhetjük a rétre is, vagy szabadon a kijelölt kavicsos ösvényen, mert a meredek részek messzebb vannak. Nem beszélve arról, hogy milyen remek szórakozás a természet, a virágok felfedezése nekik (is),

Egy mesés kirándulóhely Scheidegg14

s itt aztán tényleg harapnivaló a friss alpesi levegő is!

Persze, ha már Sünivel a hátizsákjában nagyon elfáradnának, akkor apa nyakából is fürkészhetik tovább a vidéket. 


Egy mesés kirándulóhely Scheidegg15

Itt már Kreuzberg alatt járunk és ott a távolban már látszódnak Erlebnisdorf fából készült üdülőiházacskái, ahol a túránk végetér.   
Közben még útbaejtünk egy Kneipp fürdőt is, ami igen érdekes így a természet lágy ölén kialakítva.

Egy mesés kirándulóhely Scheidegg16

Erről dióhéjban azt érdemes tudni, hogy Sebastian Kneipp német lelkész, a "vízgyógyászat atyja" dolgozta ki azt a váltófürdős hidroterápiát, melynek során forró és hideg vizes fürdőket, gőzfürdőket, meleg és hideg vizes borogatásokat, zuhanyozást és lábfürdőt javasolt a betegeinek.
A kúra hatásossága abban rejlik, hogy a hideg víz hatására a bőr alatti erek összehúzódnak, és meleget vonnak el az emberi szervezettől, míg a meleg víz következtében ez előbbi folyamat megfordul, vagyis az erek kitágulnak, és kellemes meleg érzés járja át a testet. A váltott hőmérsékletű kezelések pedig stimulálják az idegrendszert, javítják a szívműködést, a vérkeringést, serkentik az anyagcserét, erősítik az immunrendszert és megnyugtatják a lelket.
Kneipp eredeti módszere azonban nem csak a vízkezeléseket, de légkúrát, napozókúrát, mozgást és megfelelő diétát is magába foglalt. Így kerek az egész, mert az embert egyfajta holisztikus egységben gyógyítja.

Az üdülőfalu játszóteréhez közelítve „meglepő” módon a gyermekeink ismét felélénkülnek.

Egy mesés kirándulóhely Scheidegg17

Szeretem ezekben a játszóparkokban, hogy nincsenek elkerítve, bárki bemehet, a tulajok tényleg nem veszik zokon. Viszont cserébe vigyáznak is a játékelemekre, nem rugdossák szét, nem törik el, nem viszik el a részeit, így sokáig élvezhetik a gyermekek azokat. Arra is mindig figyelnek a tervezők, hogy a természettel összhangban alakítsák ki a helyét.

Azon a szép májusi napon délutántól kora estig ott voltunk Scheideggben, ezalatt körbejártuk Kreuzberget, de egy egész nap is simán eltölthető a környékén. 


Annak, aki a Bodensee környékén nyaral, érintve Lindau am Bodensee szigetét, Scheidegg és mesés környezete csak fél órányi autóútra fekszik az Inseltől. Mindenképp érdemes felfedezni a látnivalóit, amikből – ezen kívül – még 2-3 cikkre valót gyűjtöttem össze. Legközelebb azok kerülnek sorra (Skywalk, Wasserfälle, Luggi-Leitner Lift).


Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet!

Szerző&képek: Kernné Riebel Brigitta