Az egyik legjelentősebb, római időkből fennmaradt lelet két éve a Parlamentben debütált a nagyközönség előtt, majd vidéki turnén vett részt. Tavaly június óta viszont már a Magyar Nemzeti Múzeumban várja a látogatókat.

 

A nagy értékű kincs 14 ezüstedényből, és az ezeket eltakarni kívánó rézezüstből áll. A tárgyak többsége a lakomákon, és a fürdőszobákban fordult meg a római idők alatt. Mindegyik tárgy a nemesség tulajdonában állhatott, ugyanis míves díszítésükben az akkori arisztokrata művészeti elemek kapnak nagy hangsúlyt.


seuso 01forrás:  bacsmegye.hu


 


A kincsek azért kapták ezt az összefoglaló nevet, mert az egyik ezüstedényen a Seuso név díszeleg, aki a készlet (vagy csak ennek az edénynek) a tulajdonosa volt. Az edények díszítéséből azt is megtudjuk, hogy a birtoka valahol a Balaton körül helyezkedett el. Az edények falain viszont ezek mellett a görög istenek is jelentős szerepet kapnak: sok mitológiai lény, története elevenedik meg rajtuk, míg az asszonyok illatszeres edényében Aphrodité foglal helyet.


 Utazási Tipp  
    Balatoni szállások, akciók

A sajtó viszont nem csak szépsége miatt foglalkozik a kinccsel, annak az értékét ugyanis növeli a kalandos története is, ami 1970-ben kezdődött el. (A római időktől eltekintve) Az edényeket egy Kőszárhegy nevű Balaton melletti település mellett találta meg egy túrázó, akinek viszont a felfedezés az életébe került. A kincs ezután eltűnt, és hamarosan a nemzetközi műkincspiacon tűnt fel. A 15 darabból álló készletet angol befektetők szerezték meg, akik viszont megbízható eredetpapírok nélkül nem tudtak mit kezdeni a lelettel. Rövid idő után fény derült az edények igazi eredetére, így az ára rohamosan megnőtt.

seuso 02forrás: szekesfehervar.hu


A magyar állam ezután kezdett el a kincs után érdeklődni, és csak több évnyi huzavona után tudtak megállapodni az angliai tulajdonosokkal. A busás kompenzációs díj fejében Magyarországra kerülő leletek két részben, 2014-ben és 2017-ben jöttek hazánkba, mígnem az egész, 15 darabos - ismert - készlet összeállt.

 

A 2017-es vidéki kiállítási sorozatban részt vett Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc és Nyíregyháza, ráadásul mindezt nagyon rövid idő alatt kellett megszervezni. A kiállítás összesen 140 ezer embert érdekelt, voltak, akik a saját lakóhelyükön, vagy lakóhelyüktől nem messze tekinthették meg a páratlan értékű leleteket.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.