Hirdetés

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Az angliai Stonehenge a Föld egyik legismertebb őskori műemléke, de  nem az egyetlen megalitikus hely Európában ami a múlt titkait  őrzi. Franciaországban a Bretagne-félsziget  déli részén Nantestól észa-nyugatra található szép  természeti környezetben egy jóval nagyobb kiterjedésű és  titokzatosabb ősi helyszín mint  a Stonehenge.  Tudjon meg többet a legimpozánsabb francia megalitikus helyekről,  amelyekről valószínűleg sokan még egyáltalán nem is hallotak!

carnac térkép


  A bretagne-i régészeti lelőhelyek Európa  legnagyobb és legjobban megőrzött megalitikus helyszínei. Ezek közül a legjelentősebb a Carnac melletti három nagy mező : Le Menecen ahol két körbezárt területen tizenegy kősort lehet megtekinteni, a Kermario mezőn két megalit sírt és a Kerlescan területén egy körbezárt területten és tizenhárom kősort. Az utóbbihoz északon tartozik egy Petit Menec nevű kisebb mező is. A Carnac-i lelőhelyeken több mint 2.800  különálló óriási kő sorakozik hosszú sorokban ameddig a csak szem ellát. Összesen  4 kilométer hosszan, 40 hektáros területen csodálhatók meg ezek a ritka kőoszlopok, melyek közül a legmagasabb álló kő négy méter magas. Összehasonlításképpen: Stonehenge-ben összesen csak 83 darab kő vagy szikladarab látható, melyek közül sok megsérült  az elmúlt évezredek  során . 

carnac 1

    Nehéz pontosan kideríteni, hogy az ősi civilizáció képviselői pontosan mikor állították fel a menhíreknek is nevezett  carnac-i köveket, de a legtöbb történész egyetért abban, hogy  valamikor Kr.e. 4500 körül történhetett. A fanciák körében jól ismertek ezek az ősorban állított kősorok, de Franciaországon kívül alapvetően kevesebben hallottak még róluk. A kutatók csak találgatni tudják, hogy a  vajon milyen célt szolgálhattak ezek a menhíreknek is nevezett kősziklák, melynek köveit  akár 40-50 kilométer távolságból vonszolták a helyszínre. Egyes tudományos elméletek azt feltételezik, hogy a druidák használták őket titokzatos rituáléik során. Más kutatók véleménye szerint a csillagok útjának megfigyelésével  kapcsolatban állíthatták fel őket. 

carnac2

 A Carnac menhírek októbertől márciusig ingyenesen látogathatók meg, áprilistól szeptemberig azonban csak belépődíj fejében, vezetett túrék keretében látogathatja meg őket minden utazó. Ennek legfőbb oka  a főszezni túlzsúfoltság elkerülése és a látogatók felügyelete azért, hogy a védett látnivalók továbbra is Európa legjobban megőrzött ősi látnivalói maradjanak.


carnac 3

A különböző helyszínek  elhelyezkedését tekintve mindenképpen legjobb, ha autóval látogatunk el a ménec-i helyszínre. Ménecben van egy információs központ, ahol ha többet lehet megtudni  a neolit ​​korszakból származó kőmezőkről.
 
Szerző: Bajna Gábor  fotók:  Pixabay


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.