Már a Világörökség részét képezi az a 12 villa és 2 reneszánsz kert, amit a Mediciek építtettek a 15-18. században.

 

Elsősorban az olyan lenyűgöző városok kedvéért látogatják sokan a reneszánsz bölcsőjeként is számon tartott Toszkánát mint Firenze, Siena vagy éppen Lucca. Ezeknél a városoknál lényegesen több érdekes látnivalóval vár a híres tartomány, melynek középkori történelmét átszőtte a városállamok vetélkedése, egymás elleni harcaik és világhírű művészeik alkotásai. Írásunkban a Firenzét uraló Medici család, reneszánsz villáit mutatjuk be, melyek 2013 júniusa óta szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján. A 12 Medici villa a magas szintű elismerést azért nyerte el, mert a híres család maradandó hatást gyakorolt az egész európai kultúrára.


 Utazási Tipp  
    A legjobb árú körutazások és
nyaralások Olaszországba

Az UNESCO elismerésben részesült villák a következők:

 

Boboli /Firenze ; Pratolino/Vaglia, Firenze; Firenze 'Villa Careggi, La Petraia, Cerreto Guidi, Castello és Poggio Imperiale; Belcanto villák Fiesoleben, Poggio in Caiano ( Prato)), La Màgia (Quarrata, Pistoia), Artimino (Carmignano, Prato), Cafaggiolo Barberino di Mugello-ban, Trebbio (San Pietro a szita) és a Palazzo Seravezza Lucca-ban.


medici villak 02

forrás: wikimedia.orgA Mediciek vidéki rezidenciáikat az általuk uralt területeken hatalmuk szimbolizálására építették fel a 14.-17 évszázad során. Törekedtek rá, hogy a természettel harmóniában emelt épületeik a legmagasabb művészi színvonalat képviseljék. Így villáikon a korszak legjobb reneszánsz és barokk mesterei dolgoztak. A Medici villák meseszép kertjei is a reneszánsz humanizmus szellemében jöttek létre. A firenzei Pitti Palotához és a Forte di Belvedere-hez is kapcsolódó 1550-ben létrehozott 45 000 m² alapterületű Boboli kert tökéletes példája a reneszánsz kor olasz kertművészetnek. A másik díjazott park a Villa Pratolinohoz tartozik, amit 1822-ben leromboltak, majd Demidoff Villa néven a későbbiekben újjá építettek.


medici villak


A bájos park olyan lenyűgöző műveket mutat be, mint a Giambolognai szobra az Appenninek Kolosszusa mely egy 14 méter magas szobor. Belseje lépcsőket és szobákat rejt. A szemeinél és orránál levő helyiségekben rakott tűz fényétől szemei világítottak, orra füstölt. Az előtte található medencébe mesterséges vízesés hullott. A parkban több más szökőkút, medence és a nyári hőségben is hűsítő mesterséges barlangot lehet megcsodálni.


 Utazási Tipp  
    A legjobb árú körutazások és
nyaralások Olaszországba

Az UNESCO világörökségi lista azonban nemcsak világszerte híres Medici műemlékeket sorol fel, hanem kevésbé ismert, de szintén nagyon fontos épületeket is. Ezek Medici rezidenciák olyan helyszíneken találhatók, ahol a család hosszabban időzött vagy vadászott, de reprezentációs célokat is szolgáltak. Ilyenek például a 14. században elsőként épített Trebbio és Cafaggioló amelyek szép példái a 14. századi reneszánsz kastélyépítészetnek.

medici villak 03forrás: wikimedia.org 


Érdekes helyszín a Villa Artimino, gyönyörű kandallói miatt " száz kéménynek" (Villa a Cento Camini) is neveznek. A Villa Fiesole Lorenzo de Medici kedvenc tartózkodási helye volt. Ott találkozott és beszélgetett olyan híres humanistákkal, mint Poliziano és Pico della Mirandola. Történelmi szempontból fontos helyszín a Villa La Màgia , ahol 1536-ban Alessandro de 'Medici herceg és V. Károly császár találkozójára került sor. Szintén igen jelentős a Villa Carreggi mely a Mediciek első vidéki rezidenciája volt és nemcsak kikapcsolódásra vagy regenerálódásra használták, hanem mezőgazdasági vállalkozásaik központját is ott rendezték be.
A Medici rezidenciák napjainkban különböző funkciókat látnak el. A La Petraia, mint az egyik legszebb épület például Firenze múzeuma . A Villa Cerretto Guidiban vadászati és a történelmi múzeum kapott elhelyezést. Szintén múzeumot rendeztek be a Caiano Villa Poggioban. Más villák manapság olyan intézményeknek adnak otthont, mint az Academy della Crusca a Villa Castelloban , ahol megcsodálhatjuk Sandro Botticelli világhírű alkotásait a tavaszt La Primavera és a Vénusz születését. A Villa di Poggio Imperiale neoklasszicista épületében ma egy állami középiskola működik. A Palazzo Seravezza falai között a Munkaügyi Múzeum működik.