Hazánk legkisebb történelmi borvidéke a Nagy-Somló, amely a Balatoni Borrégióhoz tartozik. A Bakony nyugati lankáin és a 432 méteres Somló hegy alján terül el. A szőlőtermesztéshez kedvező mikroklímája miatt ritkán éri jégkár az itteni szőlőket

 Hazánk legkisebb történelmi borvidéke a Nagy-Somló, amely a Balatoni Borrégióhoz tartozik. A Bakony nyugati lankáin és a 432 méteres Somló hegy alján terül el. A szőlőtermesztéshez kedvező mikroklímája miatt ritkán éri jégkár az itteni szőlőket.

Somló múltja s jelene:

  Ahogy Sopron esetében, úgy itt már a rómaiak idejében megindult a szőlő-és bortermelés. Országos jelentőségű szőlőtermő hellyé akkor vált, amikor I. István király szőlőbirtokot adományozott az itteni bencés szerzetesek számára. Ez a tény a helység fejlődését is maga után vonta, Somlóvásárhely már vásártartási jogot is kapott és 1511-ben egy rendelet megtiltotta, hogy a helyiek engedélye nélkül bárki is szőlőterületet adhasson el és a lakosok létrehoztak egy „hegytörvény” nevű, előremutató törvénykódexet is, amelyben pontosan szabályozták a szőlőszüretek módját és idejét, és amiben megtiltották a madarak fészkeinek leverését és a helyben lévő fák kivágását is.  

A középkor óta a borfogyasztók többsége a somlói juhfarkot tartja a nászéjszakák borának. Ennek legendája egészen  a 17.. századig nyúlik vissza, amikortól a Habsburg ház és más európai  főúri családok  nélkülözhetetlen nedűi lettek a somlói borok. A Császári család tagjai csakúgy, mint más európai uralkodó ház tagjai gyakran a somlói bort választották abban a hitben, hogy garantálhatják egy fiú utód nemzését illetve férfiasságuk megőrzését. 


 Utazási Tipp  
    Pénztárcabarát balatoni szálláshelyek akár SZÉP kártyával is!

Somló borTöbbszöri szabályváltoztatás után az 1870-es években ismét fellendült a helyi borok kereskedelme, amelynek aztán a filoxéra-vész vetett véget. A somlói termelők megpróbálták az eredeti tőkéket bőtermő fajtákkal helyettesíteni, ez azonban silány minőségű borokat eredményezett, amely nem tett jót a borvidék hírének, mégpedig annyira nem, hogy a 20. század második felére hobbiszőlészetté váltak a régi ültetvények. 1987-ben ismét hatályba helyezték a régi „hegytörvényt”, így a somlói borok ismét elfoglalhatják méltó helyüket Magyarország borvidék-palettáján. Az eltérő talajszerkezetű, főként bazaltos, homokos-löszös föld elsősorban traminit és sárlevelűt, valamint olaszrizlinget, furmintot és hárslevelűt termesztenek. A somlói borokat elsősorban a Somlói Borút állomásaiként feltüntetett pincékben érdemes megkóstolni. Ezen a tájon főként a fehér borok dominálnak.

Legelterjedtebb borfajták:

 • Olaszrizling
 • Furmint
 • Hárslevelű
 • Sárlevelű
 • Tramini
 • Juhfark 
  Somló vára

Érdemes megtekinteni a környéken:

 • Doba - Somlói Vár, Erdődy-kastély, Kinizsi-szikla
 • Devecser – Eszterházy-kastély, Szentkút, Újjászületés Ökumenikus Kápolna
 • Kitaibel Pál-tanösvény
   

 • A cikket készítette: Méhes Judit 

  Felhasznált képek:  Utazási Élmények Facebook csoport:(Mark's tours)

  https://www.facebook.com/groups/utazasi.elmenyek/


   

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.