Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Magyarországon, Baranya megyében, a Szársomlyó (Sár-Sumlu) hegy keleti oldalának ölelésében, Nagyharsány közigazgatási területén (7822) van egy elhagyatott kőbánya.

Nagyharsányi Szoborpark 1 kép


Amióta az eszemet tudom - na jó, amióta a közeli Lánycsókra mentem férjhez - ez kronológiai szempontból a 2005-ös évet jelenti – vissza-visszajáró vendége vagyok ennek a különleges atmoszférájú helynek.


Hogy miért is szeretek ezek között az óriás sziklatömbök között bóklászni? Mert kicsi korom óta vonzódom a kövekhez, kavicsokhoz, s ennélfogva ahhoz a nyers erőhöz is, amit ezek a monumentális kőszobrok képviselnek.


Nagyharsányi Szoborpark 2 képEzen kívül, szerintem lenyűgöző látvány a különböző formák megelevenítése a természet lágy ölén, abban a tágas térben, ami tulajdonképpen egy természetvédelmi terület.

 


Nagyharsányi Szoborpark 3 kép


 Itt terem meg a hazánkban is egyedülálló Magyar Kikerics, ami természetesen egy védett növény.


Bátran állíthatom, hogy ez a hely maga a nyugalom szigete is egyben. Köszönhető ez annak, hogy szerintem még mindig kevesen ismerik. Az az érzésem, hogy néha csak úgy idetéved egy-egy látogató..


Nagyharsányi Szoborpark 4 kép


Régebben teljesen szabadon fel lehetett ide jönni. Ha arra jártunk és sétálni támadt kedvünk, csak úgy benéztünk. Igazából most is egész évben nyitva tart, de a felújítása óta fizetős létesítmény lett… nos, én erre azt mondom, hogy valamit-valamiért – amíg a bevételt tényleg a további fejlesztésekre használják, addig nem bánom, hogy így alakult. Ennek eredményeként épült itt meg a természetet is védve egy talajtól elemelt fém szerkezetű lépcsősor.


Nagyharsányi Szoborpark 5 kép


amit ha megmásztok,


Nagyharsányi Szoborpark 6 kép


akkor a köztes részen, madártávlatból élvezhetitek az alattatok elterülő szoborparkot és a villányi borvidéket. 


Nagyharsányi Szoborpark 7 kép


Bevallom én inkább csak lentről fotóztam még eddig a tájat.


Az sem utolsó szempont, hogy a rendezett és tiszta fogadóépületben – többek között - most már mosdó is a vendégek rendelkezésére áll, illetve – időközben a szoborpark alatt - a kissé meredek parkoló is megépült.


Nagyharsányi Szoborpark 8 kép


Mindez megfizethető áron – a jelenlegi belépőjegy (tehát ott jártunkkor, 2022.02.28-án) felnőtteknek 1000 Ft, gyermekeknek-és nyugdíjasoknak 500 forint volt. 3 éves kor alatt a belépés ingyenes. A Kikerics panorámás körsétány szintén benne van az árban. Ez nem csak a szoborparkot, de a Dél-Dunántúli Natura 2000 természetvédelmi területeket is bemutatja.


Azt még azért hadd írjam itt le, hogy a jegyárusító bácsi nagyon kedves és segítőkész mindenben, pl. ha valamilyen terméket (pl. könyvek, hűtőmágnesek, stb.) szeretnénk vásárolni. Ezúton is köszönöm szépen neki azt az előzékenységét, amit akkor tanúsított, amikor én hosszasan válogattam a Duna-Dráva Nemzeti Park feliratú pólók között, míg végre rábukkantam a megfelelő méretre és színvilágra.


No, de visszatérve a park történetére, mindenhol azt olvasni, hogy az elhagyatott bányarészben fiatal pécsi művészek kezdeményezésére 1967 óta működik kőszobrászat. Az alapítás óta kb. 200 szobrász dolgozott a Nagyharsányi Szoborkban. Nyári telephelyük a közeli Gyimóthy villában lett kialakítva.

A helyi mészkő


Nagyharsányi Szoborpark 9 kép


mellett gránitot,


Nagyharsányi Szoborpark 10 kép


betont


Nagyharsányi Szoborpark 11 kép


és fémet


Nagyharsányi Szoborpark 12 kép


is felhasználnak az alkotásaikhoz. Fő célkitűzésük, hogy a műveiket gipszminta nélkül, közvetlenül a sziklatömbök anyagában formálják meg. Egyetlen egy szabályt hoztak, mégpedig azt, hogy munkáikból egy általuk kiválasztott szobrot a park területén kell hagyniuk.


Nagyharsányi Szoborpark 13 képSzeretem a művészetet, de mivel van még mit tanulnom róla, segítségemül hívtam a szoborparkot bemutató rövid tájékoztató füzetet is. E szerint, vannak itt: kubista, figuratív és expresszionista alkotások, melyek 2009-ben kaptak műemléki védettséget.


Nagyharsányi Szoborpark 14 kép

 


2021-ben összesen 130 kiállított szobor között


Nagyharsányi Szoborpark 15 kép


merenghettünk el arról, hogy vajon mi a csodát akart - az enyhén szólva is furcsa, néha meghökkentő,


Nagyharsányi Szoborpark 16 kép


szobortömbjével kifejezni egy-egy alkotó művész?


Nagyharsányi Szoborpark 17 kép


(néhány szobrot maguk a látogatók neveztek el, ilyen pl. a "Villányi Vénusz", vagy a "Kolumbusz tojása").

Nekem például vannak itt kedvenc alkotásaim is, itt van közülük három:

Az első mindjárt az "Ikrek" nevű fej-szobor, ami már igencsak megviselt, de talán pont ezért nagyon jó fotótéma is egyben.


Nagyharsányi Szoborpark 18 kép


A második egy aranyos kis ülőbagoly. 


Nagyharsányi Szoborpark 19 kép


A harmadik pedig ez a ló-vagy teveisten,


Nagyharsányi Szoborpark 20 kép


ki-mit lát bele? 

Amint már a legutóbbi busós cikkembe is belefoglaltam, a Nagyharsányi Szoborpark művészettörténeti jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy Magyarországon itt kaptak először lehetőséget szobrászok a szabad kísérletezésre.


Nagyharsányi Szoborpark 21 kép


 A látogatók maguk is bekapcsolódhatnak az alkotásba, pl. a szanaszét heverő kövekből kőgúlák, kőalakzatok kialakításával. Legutolsó fotómon látható kisebbik gyermekem az ügyes kis kezeivel épp egy ilyen alkotáson ügyködik.


 Nagyharsányi Szoborpark 22 kép


Ha a cikkemet olvasva kedvet kaptatok ellátogatni ide a Nagyharsányi Szoborparkba, két-három dologra azért érdemes odafigyelni a látogatásotok során:
1. Nyáron kenjétek be magatokat rovarriasztó sprayel (engem már csípett úgy meg itt valamiféle bogár, hogy utána teljesen bedagadt tőle a homlokom és még csak észre sem vettem, csak miután már elkezdett lüktetni a csípés helye), vagy legyen nálatok duzzanat csökkentő szer (Köszi anyu, hogy nálad volt ilyen tavaly augusztusban!).
2. A park egy bizonyos részén fennállhat a kőomlás veszélye – ezen területek el vannak ugyan kerítve, de a gyerekekre fokozottabban oda kell figyelni, hogy ne másszanak fel ezekre a helyekre, ha pl. teszem azt előreszaladnának, hogy egyedül fedezzék fel maguknak a környéket.
3. Kerekesszékkel nem igazán látogatható a hely, mivel elég meredek. A babakocsisoknak is meggondolandó ugyanezen okból kifolyólag. Kisgyermekesek pedig – az omlásveszélyen kívül - arra vigyázzanak, hogy a természetvédelmi terület parkoló felőli részén egyáltalán nincs korlát, vagy kerítés kiépítve.

A Nagyharsányi Szoborparktól nincs messze a Mohács Nemzeti Emlékhely sem, amely létesítmény szintén megér egy misét. 

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet! Utazási Tipp  
    Szállásakciók Villányban  és környékén,, gyors foglalás akár SZÉP kártyával is!


Szerző&képek: Kernné Riebel Brigitta


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.