A Pilis-hegység telis-tele van érdekes  és látványos kirándulóhelyekkel, amiket érdemes felkeresnie mindenkinek, aki szereti a természetet. Cikkünkben bemutatunk  három csodálatos helyet, amit kár lenne kihagyni a kirándulási naptárból.

  A Pilis-hegység nem számít különösen magasnak, leginkább a természeti szépségei és könnyű megközelíthetősége miatt keresik fel sokan a kirándulóhelyeit, amiből bemutatunk három érdekes helyet.

1. Tündérkapu 


 Tündér barlang Pilis

 

fotó: Scheili Eszter Utazási Élmények Fb csoport


  Magyarország  legkülönlegesebb barlangjai közé tartozik a hivatalosan Strázsa-hegyi barlangnak is nevezett Esztergom Kertvároshoz közeli csodálatos szépségű barlang, amit Angyalszájnak és Tündérkapunak is szoktak nevezni. Érdekessége, hogy  több természet formálta nyílásán ömlik be a napsugár a belsejébe, ami mesebeli "tündéri" látványt nyújt. Fokozott  védettség alatt áll ez a barlang a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén. Bár meseszép hely, ahol sok jó képet is lehet csinálni, mégsem számíthatunk sok kirándulóra.  Remek kirándulást tehetünk a környéken, amit érdemes összekötni a Kis Strázsa-hegyi tanösvénnyel!


2. Pilisszántó Boldogasszony-kápolna és a Pilis kapuja


pilisszántó temploma

  Pilisszántó környéke is varázslatos élményekkel várja a túrázókat. A kis faluból több jelzett úton is eljuthatunk a Pilis-tetőhöz, útközben padig több helyen is csodálatos panoráma és több szakrális emlék várja a kirándulókat. Az egyik ilyen hely a falibeliek által Makovecz Imre tervei alapján épített kéttornyú  Boldogasszony- kápolna, ahová a Csillagösvényen sétálva juthatunk fel, útközben 7 őseinket ábrázoló faragott oszlop található, melyeken róluk szoló versidézet is olvasható. Kicsit meredekebb úton továbbhaladva lehet feljutni a Pilis-tetőhöz, ahol a Boldog-Özsébről elnevezett kilátóból lehet élvezni a körpanorámát.


 Boldog Özséb kilátó

fotó: Szepesi Imola Utazási Élmények Fb. csoport


3. Klastrompuszta - Legény- és Leány barlangjai (Ariadne-barlangok)

 A két érdekes pilisi barlang Magyarország harmadik leghosszabb és negyedik legmélyebb barlangjának, az Ariadne-barlangrendszernek a részét képezi. Kevesen tudják még, hogy a Pilis túraútvonalainak egyik fontos központi helyéről, Klastrompusztáról kiindulva a piros és kék jelzést követve lehet eljutni az Ariadne-barlangrendszer két barlangjához. A kék jelzésen haladva  a Legény-barlang bejáratához jutunk el, egy meredek lejtő aljánál infotábla mutatja az utat. A Leány-barlang innét  északra, nagyjából 50 méter távolságra található, oda pedig a pirossal jelzett, kőves ösvényen lehet felkapaszkodni.  


 leány és legény barlang tábla