Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Egy indiai város, Hampi hajdanán virágzó civilizációnak adott helyet, ami kétezer éven át virágzott. De mi történt vele?


Időszámításunk előtt 2500-ban egy generációkon átívelő történet vette kezdetét, amikor a városok többsége a papság irányítása alatt állt. Amikor meghódították India területét az északi törzsek, akkor egy másik vallás követői, a brahmanizmus égisze alatt kiépítették a kasztrendszer intézményét. Amikor feltűnt a láthatáron a buddhizmus az V. században, akkor kicsit változtak az erőviszonyok.


hampi 01Viszont ezek a vallási csetepaték a félsziget északi részét érintették, délen az emberek továbbra is gyakorolhatták tovább a hindu vallást. A vallásháborúk elkerülték a vidéket, ami a zavartalan fejlődést biztosította. A part mentén, a kereskedelemből származó bevételből két nagy királyság is felépült a semmiből: az iszlámot követő Bahmani és a hindut követő Vijayanagar. Hampit tartották messze földön a legcsodálatosabb városnak, és 2500 éves fennállása során többször is ellenállt a hódító erőknek. Később aztán, 1350 körül a mogulok és a környező királyságok olyan háborút hirdettek ellenük, amelyben csak 200 éves harc után tudták csak legyőzni a Diadal Városát. Amikor a 16. század közepén végül mégis elesett a város, akkor az ostromlók egy éven keresztül fosztogatták és rombolták a várost.
 Utazási Tipp  
    Fedezze fel velünk Indiát

Hampi ekörül egymillió lakossal büszkélkedhetett, így emléke nem maradt nyom nélkül. A romok között rengeteg vésetet, rajzot lehet találni, amik sugallják egy hajdanán virágzó királyság létét. Az tagadhatatlan, hogy van egy jellegzetes hangulata a helynek, az őserdőtől kezdve a folyóparton át egészen a város közepénél magasodó óriási templomig. Jelenleg ezren élnek itt, és a település a falu titulust mondhatja magénak.
hampi 03
A modern részek a történelmi város nyugati részébe épültek, a legnépszerűbb látványosság viszont kicsit kijjebb található Vitthala-templomban van: egy olyan szekér, amit egyetlen kőtömbből faragtak ki. Hampi elsősorban a műkedvelők Mekkája lesz, ugyanis rengeteg apróság látott napvilágot az évek során, a többségüket pedig már a romok között is meg lehet találni. A palota romjainál viszont nagyban folynak az ásatások – hetente mindig új területeket tárnak fel, így ha itt vagyunk, akkor valami újdonságot mindenképpen az elsők között tekinthetünk majd meg.

hampi 02

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.