Aki szereti az autós, repülős kiállításokat, annak egyértelműen ez az egyik legjobb választás a sinsheimi Auto und Technik kiállítás.


Németországban járunk, Mannheim közelében a hatos autópályán, amikor is hirtelen feltűnik a horizonton két utasszállító repülőgép halvány körvonala. Mint utólag kiderült, ez a múzeum két olyan darabja, amire a legbüszkébbek a helyiek. (Az egyik gép az Air France utolsó Concordja, míg a másik az orosz megfelelője, a TU-144-es). Szomorú, de pontos szám nincs arról - se a prospektusban, se a weboldalon - hogy hány kiállítási darabbal rendelkezik az impozáns méretű múzeum.


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel Németországot

A járműveket, mint kategóriát elég tágan értelmezik, ugyanis a közlekedéstörténet első autóitól kezdve a kicsit is érdekesebb (vagy éppen nem-érdekesebb) traktorokig és munkagépekig minden megtalálható itt. Az egyik legérdekesebb kiállított jármű egy elég extravagáns kinézetű lánctalpas volt, ami előtt egy monitor lelkesen hirdette, hogy a munkagép szebb korában hogyan végez ki egy Renault 4-est.


A következő olyan kategória, aminek nem minden kiállításon lenne helye, maximum a kifejezetten ezzel foglalkozókon, azok a háborús járművek. Elsősorban a két világháborúból ránk maradt járműveket lehet megcsodálni, például az olasz ejtőernyősök által használt háromkerekű motorkerékpárt. A motornak az a kvázi különlegessége, hogy az ernyős ezzel ugrott, majd mikor földre ért vele, a hátára pattant és elrobogott.


Sinsheim 02

képek forrása: wikimedia.org


Az autók 99%-a eredeti, és a német precizitásnak megfelelően, mindegyik fantasztikus állapotban várja a látogatókat, akik szeretnék megismerni a közlekedéstörténelem legjeit, azoknak itt a helye. Elég csak abba belegondolni, hogy minden jármű egy saját, érdekes és viszontagságos történettel rendelkezik, mindezt úgy, hogy (bár nincs adat, hogy mennyi, de fixen) több száz kiállítási tárgy ugyanezt elmondhatja magáról. És a sinsheimi Auto und Technik múzeumra pont emiatt úgy is lehet gondolni, mint a történetek gyűjtőhelyére: gondoljunk bele abba, hogy mindenki emlékszik az első autójára, hogy hogyan vette meg, hogy szerette-e és hogy mik történtek benne, itt pedig rengeteg, akár száz éves közlekedési eszköz mondhatja el magáról ugyanezt. Az élmény garantált!