Kalandos túraútvonalak, szurdokvölgyek, Hernád áttörés, jégvilág és érintetlen természet a magyar határtól 50-60 kilométeres távolságban.

 

A Szlovákiába induló túrázók körében régóta népszerű kirándulóhely a Szlovák Paradicsom, ahol szinte mindenkit elvarázsol az érintetlen természet szépsége. A túraútvonalak bejárásához nincs szükség speciális felszerelésekre, némi rutinnal a legtöbb út teljesíthető, legfeljebb a tériszonyban szenvedőknek ajánljuk, hogy kerüljék el azt a néhány nehéz szakaszt, ahol fapallókon, vaslétrákon, és fémtálcákon a sziklákhoz rögzített láncok segítségével lehet felfelé haladva végighaladni a szurdok útvonalain.


szlovak paradicsom01 forrás: wikimedia.orgA Slovensky Raj Nemzeti Park

 

A természetvédelmi területre érkezők különböző útvonalak közül tudnak választani. A legtöbb túra a tömegközlekedéssel nehezen elérhető Čingovból vagy Podlesokból indul, ahol fizetős parkolóhelyeken tudjuk hagyni a járművünket. A túrázók 8 különböző kanyon jellegű, és egy irányban járható völgyön tudnak végighaladni. A két rövidebb (Kláštorská, Zejmarská) és két közepes hosszúságú (Velky és Maly Kysel) szurdokvölgyre kb. 1-1,5 órát kell szánnunk, míg 4 nagyobb méretű és nehezebben járható szurdokhoz ennél több időre és jobb erőnlétre lesz szükség. (Suchá Belá, Piecky, Velky Sokol, Sokolia).

 

A két legnépszerűbb látnivaló a Hernád folyó áttörése, melyet egy kis szintkülönbségű túrával a sziklafalba erősített fémtálcák és láncok segítségével lehet bejárni, valamint a remek kilátást biztosító Tamásfalvi kilátó, ahonnét egy magas sziklaorom tetejéről lehet megcsodálni a meseszép tájat.

 

TIPP: A túrázáshoz kényelmes túra öltözetet, valamint impregnált túracipőt javaslunk.


dobsinai jegbarlangforrás: wikimedia.org 


Dobsinai jégbarlang

 

A természetvédelmi terület déli részén lévő Dobsinai jégbarlang igazi világkülönlegességnek számít.

 

Ez volt Európa első villanyvilágítású barlangja (1887).

 

Az 515 méteres hosszúságban látogatható jégbarlang bejárata Dobsina község közelében található,és az út melletti fizetős parkolóból egy kb. 1 kilométeres 130 méter szintkülönbségű tanösvény vezet fel a Duča-hegy északi lejtőjén lévő bejárathoz. Ezt a szakaszt kb. 25 perc alatt lehet megtenni. Érdekesség, hogy a régóta ismert ún. jéglyukat 1870. július 15.-én Láng Gusztáv és Méga Endre fedezték fel, és az 1950-es évekig egész évben lehetett korcsolyázni benne. Belső termei és járatai, jégoszlopai sok szép fotótémát biztosítanak. A belső hőmérséklet nyáron is -4 és + 1 C között mozog.

 

TIPP: Látogatásakor figyelembe kell venni, hogy a feljutás és a külső- és belső- hőmérséklet különbsége igen megterheli a szervezetet, vigyünk magunkkal meleg és vízhatlan ruházatot is.

 

Mind a két túrahelyszínhez javasoljuk a pihenő napokon a környék nagy múltra visszatekintő városainak a megtekintését, melyek közül Lőcse, Késmárk és Poprád a legismertebbek. Szintén érdekes lehet az UNESCO Világörökségi védelme alatt álló Szepesi vár felkeresése is.


 Utazási Tipp  
    Utazzon Szlovákiába


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.