A Titicaca-tó, melynek területén manapság Peru és Bolívia osztozik, méltán kelti fel kíváncsiságunkat és nyeri el egyben ámulatunkat is. Ez az óriási vízterület (8300 km2) Dél-Amerika legnagyobb, sósvízü, és a világ legmagasabban fekvő tava.

 

 A Titicaca-tó, melynek területén manapság Peru és Bolívia osztozik, méltán kelti fel kíváncsiságunkat és nyeri el egyben ámulatunkat is. Ez az óriási vízterület (8300 km2) Dél-Amerika legnagyobb, sósvízü, és a világ legmagasabban fekvő tava.Ősi kultúrák, elsüllyedt városok titkait rejti, melyeket manapság igyekszik a tudomány felfedezni. (lsd. Titcaca - cikksorozat 2. – elsüllyedt városok)


 Utazási Tipp  
    Fedezd fel velünk Peru kincseit !

Nézzük meg, hogy is alakulhatott  a majd 4000 m magasan fekvő Titicaca-tó.


  A Pleisztocén (mintegy két és fél millió évvel ezelőtt kezdődött, és nagyjából 12 ezer évvel ezelőtt ért véget) korban ezt a területet, miként az egész Altiplano ( Dél-Amerika központi-nyugati részén van, ahol az Andok eléri a legnagyobb szélességét, Dél-Amerika legnagyobb magashegyi, sivatagos éghajlatú fennsíkja, amin hatalmas, sós tavakat és vulkánokat találunk) területét a Ballavian nevű, óriási kiterjedésű, sós tó foglalta el. Ennek kiszáradás után keletkeztek azok a tavak, melyek közül még ma is több megmaradt (Titicaca, Uru-Uru, Poopó, Laguna Langui, Laguna Sibinacocha).


A Titicaca-tó vízét több mint 25 folyó táplálja, akkor miért sós?


  A Jura időszakban (kezdetét kb. 201 millió évre teszik és ~145,0 millió éve ért véget) - más néven a Dinoszauruszok korában - a Nazca-lemez és a dél-amerikai kontinentális lemez összeütközése folytán felgyűrődött a mai Andok-hegység (Az Andok a Föld leghosszabb hegysége :7000 kilométer hosszan húzódik Dél-Amerika nyugati partja mentén. Legmagasabb pontja az Aconcagua 6962 méter). A felgyűrődés folytán még a Devon kori (419,2 millió évvel ezelőtt kezdődött (± 3,2 millió év) és kb. 358,9 ért véget), mélytengeri kőzet és vele együtt a fogságba került tengervíz is felemelkedett. Tehát a Titicaca-tó valójában eredetileg tenger volt.
Ezt igazolják azok a felfedezések, melyeket a Puno Egyetem hallgatói találtak: „A Puno Egyetem hallgatói 400 millió éves cápamaradványokat fedeztek fel a Titicaca-tó közelében.” http://zoozoo.hu/peruban-400-millio-eves-capa-maradvanyra-bukkantak/  


Titicaca eRA vEZDA

 

  forrás: Utazási Élményer Era Vezda


Továbbá ezt igazolja az is, hogy az Altiplanon található a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő, felszíni sómezeje, (lsd. Salar de Uyuni - 10 582 km² - A talajt 11 rétegben és néhol 120 m vastagságban só borítja), ill. Peruban a Salineras de Maras is.
https://www.cartourmagazin.hu/salineras-de-maras-a-vilag-legmagasabban-fekvo-soleparloja.html
Kövesse nyomon a Titicaca-tóról szóló cikkeinket, ahol legközelebb a Titicaca-tó elsüllyedt városáról írunk!