Sokan nem tudják, de a Velencei-tó egy azok közül a látnivalók közül, ami bármelyik évszakban univerzális úti célként.


Függetlenül attól, hogy éppen tél, vagy nyár van, a Velencei-tó mindig meg fogja magát állni úti célként, és sok esetben még jobb is idelátogatni, mint például a nagytestvér Balatonhoz, ugyanis Velence körül nincs akkora felhajtás, ezáltal pihentetőbb is a közeg.


dinnyesi ferto 01

forrás: wikimedia.orgListánk első pontja a Dinnyési Fertő, ami egy kis természetvédelmi terület, és a nádast foglalja magába, a Velencei-tótól nyugatra. A békés négyzetkilométerek a védett madaraknak nyújtanak állandó biztonságot, többek között a nagy kócsagnak és a kanalas gémnek. A hely szépsége az, hogy egy madármegfigyelő-torony segítségével a természetes élőhelyükön lehet megfigyelni az állatokat.


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel hazánkat Ön is

Viszont – csak előzetes szervezéssel látogatható, profi szakvezetővel. A keleti parton rögtön egy másik látnivalóval találkozunk, ez a Pázmánd városában fekvő vízimalom. Az épület, és annak környéke látogatható, a környék kedvelt turistacélpontja. Az eredeti állapotában sajnos nem lehet megtekinteni, ugyanis azt még jóval ezelőtt lerombolták, a felújítási munkálatok pedig csak 1998-ban fejeződtek be.


gardonyi emlekhaz 02

forrás: wikimedia.org


Azegyik legkedveltebb úti cél a Velencei-tó partján a Gárdonyi Géza Emlékház, ami Agárd városában várja a lelkes látogatókat. Habár híres írónk mindössze nyolc hónapig élt itt, a Nádasdy-uradalomban, mégis emlékháza van Agárdon, ami a születésének állít emléket. Az épület az 1863-as állapotokat kívánja felidézni, amikor a hasonló épületekben főképpen a mesteremberek (kovácsok, gépészek, kőművesek) tengették mindennapjaikat.

ronkvar 03

forrás: wikimedia.org


A tó mellett fekvő népszerű település, Agárd egy másik látnivalóval is csalogatja a látogatókat, ami nem más, mint a Gárdonyi Rönkvár, ami az egri várat kívánja feleleveníteni, megemlékezve Gárdonyi Géza legnépszerűbb regényéről. Mivel ez csak egy erősen kicsinyített változata az eredeti várnak, sok dolog kimaradt belőle, viszont a híresebb védművek szerencsére megtalálhatóak benne, gondolok itt például a Dobó-bástyára, a föld alatt labirintusra, vagy éppen a többi toronyra.

pakozdi emlekmu 04

forrás: wikimedia.org


A Velencei-tó, és annak környéke jelentős történelmi múlttal is rendelkezik, ugyanis itt zajlott az 1848-89-es forradalom és szabadságharc egyik – ha nem is a legfontosabb – csatája. Az 1848. évben zajló ütközet a szeptember 29-ére virradó reggelen csúcsosodott ki. Az osztrák hadsereget a horvát származású Jellasics tábornok vezette, akinek jelentős katonai tapasztalatai voltak, a magyar sereg mégis győzedelmeskedni tudott Pákozdon. A Pákozd-sukorói csata emléktábla állít emléket ennek a hadi bravúrnak, amit 1951-ben állították a Velencei-hegység déli részén, a Mészeg-hegyen.


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.