anglia

 • Visit Britain - Így utazhatsz el olcsón és egyszerűen az Egyesült Királyságba

   Nagy-Britannia legnépszerűbb városait milliószám keresik fel az utazók szerte a Nagyvilágból.  Az Egyesült Királyság mágnesként vonzza a  történelem- és a kultúra-rajongóit,  a természet szerelmeseit, a művészet- és szórakozás kedvelőket, a gasztronómiai kalandorokat és a sport rajongókat.

 • Via Francigena - Európa legrégebbi zarándokútjának története

     Nálunk kevesen hallottak a Via Francigena nevű ősi zarándokútról, ami az angliai Canterbury székesegyházból vezetett Franciaországon és Svájcon keresztül Rómába, majd továbbhaladva a dél- olaszországi Pugliába, ahonnét a Szentföldre futottak ki a hajók.

 • Erdély nagyon különleges helyet foglal el III. Károly szívében

     Az új angol uralkodó III.Károly 1998 óta rendszeresen tesz látodatásokat Erdély gyönyörű vidékein, ahová ősi rokoni szálak is fűzik és ahol már több házat is vásárolt magának. Szinte minden évben ellátogatott Erdélybe, bár a koronavírus-járvány miatt pár évet kihagyott.

 • Erdőszentgyörgy - Ebben az erdélyi kastélyban született II. Erzsébet magyar származású ükanyja

    Viszonylag kevesen tudják, hogy a 2022 szeptember 08-án elhunyt  II. Erzsébet angol királynő ősei között erdélyi magyar felmenők is voltak. A népszerű angol királynő nagyapja, V. György király felesége ugyanis Teck Ferenc herceg és Mária-Adelaida angol királyi hercegnő gyermekeként jött a világra. Teck Ferenc herceg pedig Sándor württembergi herceg és gróf Rhédey Klaudia fia volt.  Rhédey Klaudia II. Erzsébet királynő ükanyja az erdélyi  Erdőszentgyörgyön a család közelmúltban feújított kastélyában látta meg a napvilágot.

 • Titokzatos helyek, ahol sokan ünneplik a nyári napfordulót

      A nyári napfordulónál  a nappalunk, a téli napforduló alkalmával pedig az éjszakánk a leghosszabb az év napjai közül. Már az ősi időkben is tudták, hogy június 21.re esik a leghosszabb nappal és a legrövidebb éjszaka. Régóta  ezt  a napot tekintjük a csillagászati nyár kezdetének, melyhez számtalan ősi szokás fűződik.  Bemutatunk néhány misztikus helyet, amik erősen kötődnek június 21.-hez.

 • London Eye - a forgó kilátó története

     London  legnépszerűbb turisztikai látványosságai közé tartozik az 1999-ben átadott London Eye, második nevén Millenium Wheel nevű 135 méter magas óriáskerék. Forgó kilátónak is szokták nevezni a Temze déli partján épült folyamatosan forgó szerkezetet, ami 30 perc alatt tesz meg egy teljes kört, mialatt fentről megcsodálhatjuk London legszebb hídjait és épületeit.

 • St. Pancras - London vasúti kapuja a Nagyvilágra

     A St Pancras International nemcsak egy egyszerű londoni vasúti pályaudvar, hanem egy látványos, Viktoria-kori elegáns műemlék épület, amely a Csalagúton át összeköti Nagy Britanniát az európai szárazfölddel.

 • Gibraltár very British - képriport

    Gibraltárról gyakran jelennek meg képek, szösszenetek. Az enyém most rendhagyó lesz. Semmi szikla, barlang, szoros és majmok. Talán máskor, később. A "másik" részt elemzem most.

 • Subway? Tube ? Underground ? Tudj meg többet a londoni metróról !

    Ha valaki  Földünk egyik legérdekesebb városába Londonba utazik, érdemes lesz jól körülnéznie és kipróbálnia a londoni metrót is ami az egyik legrégbebbi közlekedési hálózat  az egész  világon. A hatalmas földalatti vasúthálózat  London újkori történelmének szerves részét képezi, és hihetetlen történetek fűződnek hozzá. 
 • Idegenvezetők mesélnek: Gibraltár

  Gibraltár:  Európa déli részén, Cádiz megyéből nyúlik ki a 7km2 keskeny félsziget, gyakorlatilag egy hegy és egy kis sík terület. Legmagasabb pontja 426 méter, mindkét oldalát a Földközi - tenger mossa.

 • Történelmi túra Hadrianus fala mentén

  Az 1900 éve Britanniában épített Hadrianus fal maradványai sosem voltak annyira népszerűek, mint napjainkban. Napjainkban a természetjárók és történelem kedvelők keresik fel, hogy megismerjék.
 • Titkos második világháborús német támaszpontok – a Csatorna-szigetek

  Az egyetlen olyan brit terület története, amit Hitler el tudott foglalni – kényszermunkások ezreinek segítségével épült ki.
 • Gibraltár, egy kis Anglia Spanyolország területén

  A Földközi tenger bejáratánál található Gibraltár, ami sokak meglepetésére nem Spanyolországhoz, hanem az Egyesült Királysághoz tartozik. Ismerjék meg a történetét!
 • Anglia leglátogatottabb kulturális helyszínei

  A kultúra fontos dolog. Egyes embereknek a kikapcsolódást, míg másoknak a munkáját jelenti. Ezért most megmutatjuk London legjobb kultúrális helyszíneit !
 • A Brexit hatásai Nagy Britannia turizmusára

  Milyen következményekkel jár a brexit a turizmusra?
 • Fedezzük fel a Wales-i hercegséget

  Várak, kastélyok, vízesések és világító tornyok; Wales egy igazi paradicsom a történelmet és a természetet kedvelők körében.
 • Loch Ness titkai – Látogatás Nessie-nél

  A legjobb lesz mihamarabb útra kelni, ha valakit érdekel Skócia és a Loch Ness-i szörny története. Kedvcsináló írásunk bemutatja a titokzatos Nessie történetét.
 • A világ legkisebb országa - Sealand

  A mindössze két fő által lakott ország egy két teniszpályányi területen fekszik és hivatalosan is a világ legkisebb országa. Elmeséljük rövid történetét.
 • Ha van Nagy Britannia, akkor létezik Kis Britannia is?

  Merülhet fel sokakban a kérdés, ami önmagában is teljesen logikus is. Mai cikkünkben ezt a témát fogjuk körbejárni, akit érdekel a válasz, mindenképpen tartson velünk!
 • Az angliai mérgeskert, ahol 100 gyilkos növény él

  Anglia egyik leghíresebb és leglátogatottabb kertje Alnwick várában várja több tucatnyi érdekességével egyetemben. Ismerjék meg az egyik legkülönösebb kertet a virágon!