A festői parkok és terek által díszített, ősi alapítású Arequipa jelenleg kétségkívül Peru egyik legszebb városa, melyet a „Fehér város” névvel is illetnek.

  A festői parkok és terek által díszített, ősi alapítású Arequipa jelenleg kétségkívül Peru egyik legszebb városa, melyet a „Fehér város” névvel is illetnek.Titok lengi körül azt, hogy honnan származhat az Arequipa név, mely a spanyol hódítóknak is annyira tetszett, hogy megtartották. Az egyik elmélet az, hogy a helyet az ott lakó őslakosok, az aymara indiánok nevezték el a város felett uralkodó El Misti vulkánra célozva (Ari = csúcs, Quipa = mögött áll. A másik lehetőség az, hogy a későbbi, inka hódítóktól származik a név, miszerint Mayta Qhapaq, az inka negyedik császára amikor megvizsgálja a hely termékeny földjét és stratégiai elhelyezkedését, feltehetően felkiáltott anyanyelvén:Ari qhipay” = Maradjunk itt!  Senki sem tudja biztosan, hogy ezek közül a verziók közül melyik igaz. 


  alpaca

 Utazási Tipp  
    Fedezd fel Peru Világörökségi kincseit !


   Amikor a spanyolok 1540-ben gyarmatosították a várost, építőanyagként a régióban előforduló bősége miatt a Sillar néven ismert vulkáni kőzetet választották. Ez a rendkívül lágy, könnyű és időálló, fehér színű kő ideális volt az impozáns templomok és kormányzati épületek építéséhez, amelyek főként Arequipa központját jellemzik.

A 19. században egy pusztító földrengés gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé a várost, és elpusztította a legfenségesebb gyarmati épületek nagyrészét. A Perui Köztársaság azonban úgy határozott, hogy szeretett városukat, megtartva a korábbi stílust, újjáépítik. Ennek az újjáépítésnek a sikere az volt, hogy az UNESCO a Fehér Várost 2000-ben kulturális örökséggé nyilvánította.  plaza 5165633 960 720