ausztria melk templombelso
  A kolostor szíve a templom, az agya viszont a könyvtár. Az „Ausztria legszebb könyvtárának” is beillő, összesen 14 teremből álló könyvtár mintegy 100.000 darab értékes kötetet számlál, ezekből pedig 1888 kézirat. Az intarzia-berakásokkal díszített nemesfa polcokon álló gyűjtemény többsége minimum 200-300 éves, de vannak közöttük még a 9. századból származó kódexek is. A kötetgyűjtemény talán legértékesebb darabjai a 10. század során keletkezett Vergilius-másolattöredék, valamint a Nibelung-ének egyik történetéről szóló 14. századi kézirat, de a középkori városokat bemutató Schedel-kódex is jelentős. A plafont Paul Troger 18. századi festőmester munkái díszítik.

ausztria melk folyo
A kolostoregyüttes rengeteg szebbnél szebb teremmel rendelkezik, a Márvány-terem, avagy Marmorsaal) mégis kimagaslik közülük. Neve ellenére kevés márványt használtak fel a kialakításakor, ugyanakkor mégis igencsak tetszetősre sikeredett az enteriőr. A helyiég hangulatát szinte megkoronázza a mennyezeti freskó, amelyen egy diadalkocsin Pallasz Athéné istennőt láthatjuk. Érdekes kérdés, hogy mit keres egy ókori görög istennő egy bencés apátság plafonján. Valószínűleg ez nem más, mint egy szimbólum, amellyel az ész és az építészet Isten általi diadalát akarták kifejezni a barátok. Még egy különlegesség akad ebben a teremben: ha kilépünk teraszára, amely a templomtornyok előtt terül el, csodás panoráma tárul elénk Melk városára és kanyargó folyójára, amely beletorkollik a Dunába.

ausztria melk baracklikor
Ha nem telnénk be a kolostor által kínált megannyi látnivalóval, nézzük meg a régi Postamúzeumot vagy a Kolomani-forrást. Ha szeretjük a reneszánsz időszakot, érdemes betérnünk a közelben fekvő schallaburgi kastélyba is! Ha pedig gasztronómiai felfedezéseket is tennénk, kóstoljuk meg a barátok által termesztett szőlőből készült borokat vagy a baracklikőröket!

 


Készítette: Méhes Judit    Fotók: Pixabay


 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.