A páratlan történelmi múlttal rendelkező francia város egy egész évszázadot beárnyékoló konfliktus központi helyszíne volt. Ismerjék meg Avignont!


V. Kelemen pápa különös helyzetben volt a 14. század elején – az ő vezetése alatt az egyház megszabadult a korábbi legfőbb szövetségesétől, az akkorra már nyűggé vált templomos lovagrendtől, megszerezve tőlük hatalmas vagyonukat és befolyásukat. A templomosok elleni összeesküvésben részt vett IV. Szép Fülöp francia király is, akinek hatalmas tartozásai voltak a lovagrend felé. (Bár utólag V. Kelemen ejtette az összes vádat, Fülöp egy kis katonai nyomásgyakorlással könnyedén elérte, hogy végleg befellegezzen a rendnek)


avignon 01Az akció előtt két évvel már az egész római katolikus egyházat Franciaországból irányították, magát a pápát is Lyonban koronázták meg, azzal az indoklással, hogy Itáliában olyan belharcok folytak, amelyek veszélyeztették az egyház biztonságát. V. Kelemen több francia városban is ki akarta építeni a rezidenciáját, de végül 1309-ben Avignont találta a tökéletes városnak, így megkezdődhetett a 70 éven át tartó avignoni fogság időszaka.
 Utazási Tipp  
    Franciaország legjobb utazásai

Szép Fülöp meglátta a lehetőséget abban, hogy ő látja „vendégül” a pápákat, és valóban – az azt követő évtizedekben csak francia pápákat választottak meg. Franciaország nagyhatalmi státuszba került politikailag, a Német-római császárság kárára, és akkor az volt a szent cél, hogy megszilárdítsák hatalmukat az egyházon belül. 1376-ban aztán XI. Gergely elindult Rómába és 1377 januárjában meg is érkezett. Az igazi pápai fővárosba való visszatérését viszont rengeteg konfliktus követte.

avignon 02


A pápák székhelye Avignonban a helyi Pápai Palota volt, ami a világ legnagyobb gótikus épülete, és már a kialakításán is lehet látni, hogy eredetileg hadászati célokat töltött be, viszont a 14. században ez volt a római katolikus egyház egyik olyan jelképe, amit mindenki felismert. A palotán belüli könyvtár is említésre méltó, ami a saját korában a legnagyobb volt a világon a maga 2000 kötetével. A pápák előszeretettel csalogatták magukhoz a kor legnagyobb szerzőit és művészeit, így az ő alkotásaikat is meg lehet tekinteni az épületen belül. A pápák Rómába való visszatérése után az avignoni palota fölöslegessé vált és elindult a hanyatlás útján.


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.