Bár az utóbbi években pozitív változás tapasztalható, továbbra is jellemző hazánkra a munkaerőpiaci tagoltság. Ez elsősorban a bizonyos régiókat érintő álláshiányban mutatkozik meg, mely a munkaképes korú lakosságot határozott döntésre kényszeríti.

Megosztott állástérkép

  Bár hazánk területileg nem tartozik a világ, de még Európa élvonalába sem, még ilyen szűkre szabott határokon belül is tapasztalhatók regionális egyenetlenségek. Ez sok különböző területen megmutatkozhat, de a legszembetűnőbbek a társadalmi és gazdasági különbségek. A kettőt nehéz teljesen szétválasztani, ám utóbbi az, mely többeket hoz nehéz helyzetbe a mindennapokban is. A gazdaságilag fejletlenebb térségekben ugyanis a nyitott álláshelyek hiánya is tapasztalható.

  Míg a dunántúli régiók e tekintetben abszolút kiemelkedőnek mondhatók, a Dunától keletre eső területek a határ felé haladva egyre inkább lemaradást mutatnak. Az olyan városok, mint Miskolc, Debrecen vagy épp Nyíregyháza ékes példái ugyan a vidék felzárkózásának, ám három város sem lehet képes a hátán cipelni komplett országrészeket a munkaerőpiac tekintetében. Így tehát az e területeken élők sokszor kénytelenek a munka érdekében máshová tenni székhelyüket.

   Szerencsésebb esetben ez akár ingázással is megoldható, egy kedvező munkalehetőség érdekében pedig a többség hajlandó is erre. Nem mindenki számára adott azonban a lehetőség, hogy reggelente autóba üljön és a tömegközlekedés sem minden esetben jelent megoldást. A gordiuszi csomó feloldására szolgálhatnak az olyan munkahelyek, melyek szálláshelyet is kínálnak a pozíciók mellé. A munka szállással Profession által   listázott opciói ezért is lehetnek érdekesek.

Ingázó mindennapok

  A munka szállással tehát kedvező opció mindazok számára, akiknek az ingázás nehezebben vagy egyáltalán nem oldható meg. Nem mehetünk el azonban szó nélkül utóbbi mellett sem, hiszen ez a tevékenység munkavállalók tízezreinek mindennapjainak a része. Sokszor még olyan térségekben is megfigyelhető ez, ahol egyébként számos különféle munkalehetőség adódik. A főváros erre az egyik legeklatánsabb példa, hiszen területéből adódóan, illetve az agglomeráció lakosságszáma okán, rengetegen utaznak napi szinten is akár több órát az otthonuktól a munkahelyükig.

  Akiknek ezt nehéz kivitelezni, a munka szállással természetesen abszolút kedvező opció, sokan mégis inkább az utazást is belekalkulálják a munkanapba és inkább saját otthonukban hajtják álomra a fejüket. Sokszor az is megfigyelhető, hogy maguk a munkáltatók biztosítják a munkába járás lehetőségét. Elsősorban nagyobb vállalatok, gyártók esetében találkozhatunk azzal a lehetőséggel, hogy a környező településekről buszokkal oldják meg a szállítást.


PROFESSION KÉP 2 A munka szállással sokak számára kínál kedvező opciót


  A munka szállással sokak számára kínál kedvező opciót Azzal kapcsolatban, hogy az ingázás vagy a munka szállással a kedvezőbb opció nehéz objektív döntést hozni. Mindkét esetben sokszor kényszerhelyzetről beszélhetünk, így a döntésben nem a pro és kontra érvek, hanem a szükség játszik szerepet. Mindenképpen érdemes azonban tudni ezekről az opciókról, hiszen a munkalehetőségekben nem bővelkedő térségek lakói számára is kiutat jelenthetnek. A munka szállással pedig akár egy külföldi karriernek is utat nyithat.

Határon túli lehetőségek

  A hazai álláshiány és a bérszínvonal egyenetlensége miatt sokan döntenek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét. Ehhez nem is feltétlenül kell túl messzire menni, hiszen a szomszédos országok közül ausztria is jó lehetőségeket kínál, akár szezonális, akár állandó jelleggel. Tény azonban, hogy az országváltás nem egyszerű döntés főleg, ha hosszabb távra tervezünk. A határ közelében élők számára persze ebben az esetben is opció az ingázás, de ez a kevesek kiváltsága. A távolabb élők számára ez esetben is jó lehetőséget kínál egy munka szállással, hiszen ez esetben túl sok előkészületet nem igényel a külföldi munkába állás, a körülmények abszolút adottak. Ez a lehetőség sokszor még szezonális munkák esetén is elérhető, például a turizmus vagy a vendéglátás területén, ahol a munka szállással és étkezéssel együtt végezhető. Ez pedig mindenképpen kedvező lehetőségek jelent. Természetesen egy ország munkaerőpiaca kapcsán nem szerencsés a problémákról beszélni, ám mivel ezekkel sokan szembesülnek a mindennapokban, muszáj, hogy téma legyen. Az egyes régiókat érintő munkahely hiány sokszor nehezen orvosolható, ám akár az ingázás, akár egy munka szállással is kedvező megoldás lehet, rövidebb vagy hosszabb távra egyaránt. A körülmények e tekintetben javulni látszanak, így lehet, hogy idővel ez a kérdés is homályba vész majd.