Közép-Amerika a legkisebb a három testvér közül, aminek egyik csodás szeglete Belize.

 

Belize a legkisebb, szárazföldön fekvő ország az amerikai kontinens területén, különlegessége pedig az, hogy ez az egyetlen olyan közép-amerikai ország, ahol az angol a hivatalos nyelv. (A többiben természetesen ez vagy a spanyol, vagy a portugál) A 19. században gyarmatosították az angolok, majd közel száz évig brit koronagyarmatként volt számon tartva, Brit Honduras néven. Függetlenségét 1981-ben nyerte el, azóta pedig a Karib-tengeri Szövetség tagja, és hivatalos megfogalmazásban egyszerre tartja magát az ország karib-tengerinek és közép-amerikainak. Az országban parlamentáris demokrácia van az alkotmányos monarchia mellett, és perszonálunióban állnak az Egyesült-királysággal, ennek köszönhetően pedig II. Erzsébet az ország uralkodója.


 Utazási Tipp  
   

Dél-Amerika

csodás utazásai


Az ország Közép-Amerika mértani közepén helyezkedik el, a Yucatán-félsziget déli csücskében. Két jelentős folyóval rendelkezik, a Belize Riverrel, ami a mocsaras deltán keresztül a Karib-tengerbe ömlik, és az ország északi részén található New River. Az ország szubtrópusi éghajlattal rendelkezik, vagyis a klíma elsősorban meleg és párás. A hőmérséklet szinte sosem esik 24-25 fok alá, a felső határ pedig 33 fok körüli. Különleges ökoszisztémával rendelkezik az ország, rengeteg a veszélyeztetett élőlény, amiknek a többsége növény, de egy-két állat is megfordul az esőerdőkben. Őshonos a vidéken a tapír, a jaguár, a tukán, az arakanga és egy tucat majomféle is. Az ország területének 37%-a védett valamilyen formában, a tenger menti korallzátonyok pedig a UNESCO világörökségi listáján is szerepel.


 belize 01


Az ide utazók többek a szubtrópusi klímával, egy igazán érdekes, de érintetlennek nevezhető esőerdővel, egy világörökségi értéknek kikiáltott korallzátonnyal és egy igazán páratlan történelemmel találkozhatnak.

 

Javasolt bizonyos oltóanyagokkal beoltani magunkat, mielőtt ide utaznánk:

 

  • hastífusz
  • hepatitis A
  • malária
  • sárgalázTöbb, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.