A Balkán szívében fekvő Bosznia-Hercegovina 1992-ben kiáltotta ki függetlenségét, azonban szerb, bosnyák és horvát lakó között jelentős etnikai ellentétek feszültek, amelyek végül a délszláv háborúhoz vezettek. Szerencsére a múltat maga mögött hagyni tudó ország mára helyreállította történelmi kincseit, ezáltal pedig fokozatosan egyre népszerűbbé vált a külföldi turisták körében is.

A nagyrészt hegyvidékekből álló ország karakterét a Dinári-hegységhegyláncai és a közöttük húzódó völgyek adják. A történelmi-földrajzi tájegységek tekintetében az ország két nagyobb részből tevődik össze: északon Bosznia, délen Hercegovina található. A városok kialakítására és a bosnyák kultúrára egyaránt hatott a raguzai, pontosabban velencei, a muszlim és a 19. századi Monarchia stílusa. Bosznia rengeteg érdekességgel szolgál az utazók számára, amellyel Európában máshol nem, vagy pedig csak ritkán találkozhatunk.

1., Szarajevó


    A Budapestről repülővel potom 1-1,5 óra alatt elérhető Bosznia-Hercegovina fővárosa önmagában is olyan, mint egy kis ékszerdoboz, voltaképpen egy csipetnyi Kelet a Balkán-félsziget szívében. Az építészetére egyaránt jellemző az ottomán-muszlim és a nyugati típusú, azaz egészen pontosan az Osztrák-Magyar Monarchiában alkalmazott építészet. Mecsetek és eklektikus stílusú lakóházak váltogatják egymást a balkáni hegyek előterében. Az előbbire jó példa a Gazi Husrev bég mecset, míg az utóbbi stílus ékes példája a Városi Könyvtár. Néha „Európa Jeruzsáleme” néven is illetik, mivel a város lakói közül éppúgy találunk ortodox és muzulmán, mint katolikus és zsidó lakosokat, akik hitvallásuk különbözőségei ellenére békében élnek egymás mellett. Különös érdeklődésre ad okot az a híd, ahol a néhai szerb merénylő, Gavrilo Princip agyonlőtte a Monarchia trónörökösét, Ferenc Ferdinándot. A közvéleményt sokkoló eset később hírhedt „casus belli”-vá vált és az I. világháború kirobbanását okozta. Ahová még mindenképp érdemes betérni, az a bazár: kézművesek, ötvösök és igazi keleties hangulat fogad itt minket.


bosznia szarajevo latkep
2., Mostar


    A Neretva folyó felett átívelő mostari Öreg Híd akár az ország emblémája is lehetne. A festői hegyvidéki tájon fekvő városka leghíresebb építményét, a bosnyákul „Stari most”-nak nevezett íves kőhíd még az oszmán időkben épült és feltehetőleg éppen az Oszmán Birodalom leghíresebb uralkodója, I. Szulejmán rendelte el az építését még az 1500-as évek közepén. A híd mára az UNESCo világörökség részét képezi. A városban szinte teljes épségben maradtak meg 16-19. századi török lakóházak és mecsetek, melyek közül a legszebb talán a 17. század során emelt Koski Mehmed Pasa dzsámija, melynek minaretjéből pompás kilátás nyílik a városra és a környező vidékre. A várost horvátok és bosnyákok lakják. Nemcsak Szarajevóban, hanem itt is találhatunk egy bazárt, ugyanakkor a város utcáit borító macskaköves utakon is hangulatossá válik az andalgás, de néhol itt is vannak helyi termékeket árusító bódék.

Olvass többet a hídugrásról!
3., Una Nemzeti Park


    A Bosznia-Hercegovina északnyugati részén fekvő, 2008-ban létrehozott, vadregényes szépségű Una Nemzeti Park Bosznia Plitvicéje. Az Una folyó körüli szurdokban és a zöldellő erdőkben megbúvó kristálytiszta vizű tavak és a lélegzetelállítóan szép vízesések közötti séta és a friss erdei levegő a lelket és a testet egyaránt felüdíti. A tavakban és a patakokban több mint 30 fél hal él, a környező fák lombjai között pedig mintegy 130 madárfaj fészkel. Persze nemcsak túrázni és körbebiciklizni lehet a tavakat és a zuhatagokat, hanem raftingolásra is lehetőségünk nyílik, már amennyiben bírjuk az extrém sportokat és a strapás helyzeteket.


bosznia mosztar oreg hid


4., Pocitelj

 


   Az érdekes hangzású névvel bíró Pocitelj a Neretva folyó kanyargó partján, egy magaslaton fekszik. A felette magasodó várrom ma uralja a képet, de a 15. századtól lakott falu egymagában is érdekes látványosságként szolgálhat. Az oszmán-török időszakban mecset, iskola, hamam fürdő, medresze és egy karavánszeráj is létesült a városban, ez utóbbiak azonban áldozatul estek a délszláv háború pusztításainak, a háború után azonban igyekeztek helyreállítani a városképet, melyekre a szűk sikátorok és a hangulatos terek egyaránt jellemzőek. A rekonstrukció 2022-ben fejeződött be. Az őrtoronyból szép panoráma nyílik a vidékre.


5., Banja Luka


   A második legnagyobb, egyben érdekes hangzású város Bosznia-Hercegovinában, amelynek lakói elsősorban mégis szerb nemzetiségűek. Nemcsak közigazgatási és kulturális központ, hanem egyetemváros is. Fő vízfolyása az Orbász, de több jelentős bosnyák folyó is itt folyik össze. Az autonóm területet Szerb Köztársaságnak hívják és fővárosává Banja Lukát tették meg. Az itteni lakosság nagyobbik része ortodox vallású, emiatt a város központjában egy óriási ortodox templom áll, de a város – már a római korban is népszerű - kénes gyógyforrásai is rengeteg gyógyulni vágyót vonzanak a városba évről évre. A városban ezen felül rengeteg múzeum is található, a leghíresebb közöttük a Banski Dvor, azaz a báni palota, de az Orbász folyó mentén fekvő, már viszonylag lepusztult Kastel, azaz kastély is érdekes látványosság.


bosznia pocitelj varoskep
Kedvezményeket biztosító szálláshelyek Boszniában:

Booking.com

 

Lapozz tovább a folytatásért !


6., Jajce

   A Csontváry-Kosztka Tivadar képein megörökített vízesések mentén kialakult, egy tojás alakú hegyen elterülő városka a középkorban a Bosnyák Királyság utolsó királyi székhelyévé vált. Az Orbász-menti város a 13. században lett a bánság székhelye. Várát még a Hervoja nevű uralkodó építtette, majd a bosnyák királyok birtokába került. Fő látványossága természetesen a már említett, 30 méter magasból lezúduló üdén kéklő zuhatagok, amelyek az Orbász és a Pliva folyók torkolatánál alakultak ki.


bosznia jajce vizeses


7. Medzsugorje

 


   A déli országrészben fekvő bosnyák kisváros az utóbbi három évtized során vált jelentős zarándokhellyé. A kultusz elterjesztése főleg a helyi katolikus horvátokhoz köthető. A hely igazi hírnevét az adja, hogy az 1980-as évek elején helyi gyerekek és fiatalok több ízben is Mária-jelenéseket észleltek. Ennek megfelelően a város legfőbb nevezetessége a Szent Jákob templom, amely előtti téren akár több ezer ember is együtt imádkozik egy-egy közös ima alkalmával. Akár hívők vagyunk, akár nem, a hegyvidéki kisváros mindenképp megér egy misét, pontosabban látogatást!


8., Travnik
   

  A Lasva folyó völgyébe épült hangulatos város, Travnik már a rómaiak óta lakott település. A rómaiak a folyó hordalékában kimosott aranyra figyeltek fel, ezért választották pont ezt a vidéket település alapítására. Travnik vára ugyanakkor csak a 13. század során épült fel, valódi jelentőséget azonban csak a török időkben töltött be. Rengeteg lakóháza még ebből a korszakból származik és a várba is fel lehet menni, ahonnan könnyedén belátjuk az egész környéket. További érdekes épület még a szépséges Šarena, azaz Tarka Dzsámi és a Plava voda, amely kávézók sorát jelenti, amelyeket egy karsztforrás körül építettek ki. Az irodalomrajongóknak egyenesen kötelező ellátogatniuk Ivo Andric, a jugoszláv Nobel-díjas szerző szülőházába is. Aki viszont a síelés szerelmese, annak a Vlasics hegység lejtői nyújthatnak telente szórakozást.


bosznia travnik var


9. Radimlje bogumil nekropolisza

 

   A Neretva menti Čapljinából a Stolac városába vezető út mentén terül el a rejtélyes bogumil temető. Érdekes formákat alkalmazó, különleges díszítésű síremlékeivel a leghíresebb ilyen jellegű temető. A cemetériumban 133 darab sírt találunk. Az eredetileg a 7. században alapított, majd a 10. században a Balkán hegyei között tanait terjesztő, szigorú erkölcsöket követelő vallási szekta a 16. században, a török hódítással párhuzamosan tűnt el. Eredetüket és valódi tanaikat máig homály fedi, de nagy valószínűséggel dualista világnézetet vallottak.

 


piramis bosznia 01


10. Visegrad

   A bosnyákok Visegradja talán nem tartogat annyi látványosságot, mint a miénk, azonban itt található a Drina felett átívelő, 1571-ben létesített híd, amely Szokoli Mehmed pasa parancsáraépült fel. A híd tervezője állítólag a legendás oszmán építész, Szinán pasa volt. A híd az oszmán építészet egyik különleges példánya és valaha karavánszeráj is működött az egyik tövében, amely azonban az idők során megsemmisült. A hidat a már említett Ivo Andric tette halhatatlanná művében, a „Híd a Drinán” című munkájában, amellyel Nobel-díjat érdemelt ki.

Olvass többet erről!

 

Kedvezményeket Biztosító szálláshelyek Boszniában:

Booking.com


Készítette: Méhes Judit        Fotók: Pixabay