Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Bosznia-Hercegovina minden szempontból kellemes meglepetés és abszolút pozitív csalódás lett számunkra. Kaotikusabb körülményekre, nehézkesebb közlekedésre, több negatívumra számítottunk, de nagyon gördülékenyen zajlott minden.

 

   Az útviszonyok teljesen jók, a közlekedés kulturált, a közbiztonsággal sem volt problémánk, az ország pedig a balkáni viszonyokhoz képest meglepően tiszta és rendezett. Finom ételeket ettünk baráti árakon, és kedves, segítőkész emberekkel találkoztunk. Boszniának eleve egy kicsit negatív a megítélése, és sokaknak még mindig a délszláv háború jut róla elsőként eszébe, pedig manapság az országban már abszolút békés, barátságos és biztonságos légkör uralkodik. Bosznia a Balkán egyik csiszolatlan gyémántja, ami számos kincset rejt, melyeket érdemes felfedezni.


 Strbacki buk utazó pár

 

   


   Augusztusban töltöttünk el egy hetet Boszniában, erről hoztam most egy beszámolót nektek. Saját kocsival mentünk otthonról, és egy klasszikus autós körutat szerveztünk, melynek során összesen 1800 km-t autóztunk, ebből kb. 1000 km-t tettünk meg Bosznián belül, egy nagy kört leírva és bejárva az ország középső, délnyugati és nyugati részeit. Minden éjszakát másik városban töltöttünk, s így néztük meg a közbeeső látnivalókat. Az alábbi útvonalat és látnivalókat jártuk be:
szarajevő latin híd

Szarajevó – óváros, mecsetek, Latin híd, bazárnegyed, kilátás a Sárga erőd romjaitól, háborús alagút a külvárosban.


neretva rafting


Konjic – itt raftingoltunk a Neretva folyó völgyében (egy helyi cégnél fizettünk be egy egész napos raftingtúrára – Raft Kor, 35 EUR/fő).


Pocitelj az élő kőfalu


 

Počitelj – Kravica-vízesés – Medugorje (földrajzilag ebbe a régióba tartozik még két híres helyszín, Mostar és Blagaj – itt már korábban jártunk, ezért most ezeket kihagytuk).


Pliva tavi vízimalmok


Jajce és környéke – Jajce-vízesés, Pliva-tavi vízimalmok.


Strbacki buk


Una Nemzeti Park – Martin Brod melletti Milanče-vízesés, Štrbački buk vízesés.

 


Régi famecset Buzim falujában

Bihács környéke – Ostrožac várkastélya, Bužim – régi famecset, várrom.


Ostrozac várkastélya

Praktikus infók a Bosznia-Hercegovina körutazáshoz:

  • A szállásainkat részben spontán kerestük, részben pedig a Bookingon foglaltuk előre. Végig egyszerűbb motelekben, panziókban és 3 csillagos hotelekben aludtunk. Mindennel maradéktalanul elégedettek voltunk.
  •    Jelenleg Boszniában még csak egy nagyon pici autópálya-szakasz létezik, ami mindössze néhány kilométer. Az autópályán fizetőkapuk vannak, ahol lehet kártyával és készpénzzel is fizetni. Országszerte láttuk, hogy teljes gőzerővel zajlanak az építkezések, de biztosan beletelik még pár évbe, mire az egész országban autópályákon suhanhatunk végig. Ennek ellenére a közlekedés abszolút kellemes meglepetés volt – sehol nem voltak fennakadások, gördülékenyen tudtunk haladni, és csodaszép tájakon autóztunk.
  • A fizetőeszköz a konvertibilis márka (KM), melynek árfolyama jelenleg: 1 KM = 0,5 EUR. Sok helyen lehet kártyával fizetni, de azért célszerű érdemi mennyiségű készpénzt is tartani magunknál. Szállásokon elfogadnak eurót.

Várrom Buzim


  •   Mivel Bosznia nem tagja az EU-nak, vigyázni kell az adatroaming használatával, nehogy kikerekedjen a szemünk, ha meglátjuk a következő havi telefonszámlánkat. Ilyenkor általában helyi SIM-kártyát szoktunk venni, de ez inkább csak Európán kívüli, nagyobb utaknál jellemző, itt nem foglalkoztunk ilyesmivel. Minden szállásunkon volt wifi, de én személy szerint még azokra sem csatlakoztam rá – egy hétig teljes digitális detoxot tartottam, ami igazán üdítő volt, és nagyon jólesett. Útközben pedig olyan térképprogramokat használtunk a navigációhoz, amelyek offline is működnek (maps.me, mapy.cz).

BOSZNIA-HERCEGOVINA  SZÁLLÁSAI OLCSÓTÓL A LUXUSIG :

Booking.com


  • Egyedül arra kell odafigyelni, hogy az utazás előtt le kell tölteni az adott ország térképét, amihez értelemszerűen kell internet, de utána már lehet velük navigálni offline módban is.

 

  szarajevó bazár

 


Szerző&fotók: Ilek Mária Rebeka

A blogunkra írtam egy nagyon részletes és komplex beszámolót erről az utazásról is, további hasznos utazós tartalmakért pedig nézzetek be a Facebook- és Instagram-oldalunkra:   https://www.facebook.com/dreambiggeralmodjnagyobbat/      https://www.instagram.com/dreambiggeralmodjnagyobbat/.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.