Egy modern várostervezési próba, ami tökéletes bukás lett. Ez California City!

 

Kalifornia állam három legnépesebb városa Los Angeles, San Diego és San José. Viszont ha terület szerint állítanánk sorba őket, akkor a harmadik helyen California City végezne. Ön sem ide szeretet volna nyáron utazni? Esetleg nem is hallott róla? Ezzel nem csak ön van így, tekintve, hogy hiába indult egy kifejezetten jó vállalkozásnak a város megépítése, a mai napig is csak 15 ezren élnek itt, akiknek a jelentős része egy javítóintézetben dolgozik.


 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások és
Last minute az USA-ba

De mit csúszott félre?

A jelenleg is lakott városmagból a külváros felé rengeteg előre lefektetett telek és földút jelzi annak az emlékét, hogy itt valami másnak kéne lennie. California City most, mint projekt, ugyanis egy üzleti vállalkozás és egy tudományos kísérlet volt egyszerre.A cseh ősökkel rendelkező Nat Mendelsohn, aki 1958-ban a Columbia Egyetem szociológiaprofesszora volt, egy általa vezetett részvénytársaság 33 ezer hektárnyi földet vett Los Angelestől 150 km-nyire. A professzor úgy gondolta, hogy az emberek szívesebben költöznének egy tökéletesen megtervezett városban, mint egy túlzsúfolt, szennyezett, összevissza kialakított metropoliszban. A terv az volt, hogy amikor a Los Angeles-iek felfedezik a jobb alternatívát a sivatagban, akkor emberek tömegei fognak a mesterséges településre költözni, majd utána az egész országból fognak emberek özönleni California Citybe. Sajnos nem így lett!


california city 01

képek forrása: google maps, youtube.com


Bár a papíron jól hangzott a dolog, az élet eléggé pofon vágta a professzort, aki csalódottságában 1969-ben eladta a részvényeit. Az emberek mérlegeltek, és nem akartak kilométerekre költözni a már meglévő és működő várostól, egy majd felépülő és majd jövedelmet hozó nagyon izolált helyre. A ’60-as években összesen 1300 ember költözött a városba, és ezeknek a többsége is mindössze a reklámokban látta, a való életben nem. Viszont hittek a feltörekvő metropolisz ígéretében, emiatt pedig nem jól fektettek be. Így ma a sivatag közepén, egy szűk közösséget alkotó kisváros található, ami a lélekszáma ellenére az állam harmadik, és az ország negyvenedik legnagyobb városa.