Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Carnuntum egy elfelejtett római metropolisz a magyar határhoz nagyon közel.


Bécstől kb. 30 kilométerre keletre, Alsó-Ausztriában közel az osztrák-magyar határhoz találjuk Carnuntumot, ahol egykor a Római Birodalom Pannonia Superior provinciájának fővárosa volt. 2000 évvel ezelőtt Tiberius császár alapította az egyik legfontosabb római kereskedelmi út, a híres Borostyán út mentén. Az eredetileg védelmi céllal épült Carnuntum a római katonaság téli táborhelye volt, de stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően hamar fejlődésnek indult a kereskedelme és a kézművesipara is. Carnuntumban cseréltek gazdát a távoli északról érkező borostyán szállítmányok és a déli területek legkülönfélébb termékei, így vált rövid idő alatt Carnuntum a Római Birodalomjelentős metropoliszává.


 Utazási Tipp  
    A legjobb utazások,
szállásfoglalás Ausztriában

A maga idejében jelentős világpolitikai szerepet játszott ez a Duna menti határváros, mert Marcus Aureelius császár a germán törzsek elleni hadjárat idejére 3 esztendőre Carnuntumba költözött, később pedig Septimus Serverust is Carnuntum falai között kiáltották ki császárukká a római katonák. A hadi helyzet kedvezőtlen alakulása miatt Róma végül az ötödik században kénytelen volt végleg feladni a Duna menti védelmi állásait, így rövid idő alatt véglegesen elnéptelenedett a város. A hosszú időre feledésbe merült város romjait végül csak a 19. században kezdték el feltárni. Napjainkra Közép-Európa egyik legjelentősebb római kori bemutató helyévé vált Carnuntum, amit bárki könnyen felkereshet.


Carnuntum 01

képek forrása: carnutum.at


Carnuntium látnivalói:

A mai látogatókat régi romok és az eredeti állapotok szerint rekonstruált római épületek valamint nagyszabású tematikus rendezvények kalauzolják vissza az ókorba. Három egymástól távolabb eső területen lehet megismerkedni az ókorban élt rómaiak életével.

 

  • 1. Petronell - Szabadtéri Múzeum ( Petronell – Freilichtmuseum )
    A rómaiak életét bemutató szabadtéri kiállítási területen a látogatók megismerhetik a régi rómaiak világát. Sétálhatnak az utcáikon, megnézhetik a templomaikat és termálfürdőjüket. Óriási élményt jelent sétálni a Lucius Villa impozáns oszlopai között vagy az aprólékos gonddal, a római időkben is létező növényekkel újra telepített római kertekben. Kb. 2 kilométerre található a Pogány-kapu (Heidentor), mely Ausztria ikonikus római kori műemléke. Anno Constantius császár dicsőségére emeleték a 4. század közepén. (Hauptstraße 1A, A-2404 Petronell-Carnuntum)

 

Tipp: Carnuntum meglátogatását érdemes összekötni a kittsee-i csokoládégyár, a közeli Pozsony vagy Bécs felkeresésével.

 

  • 2. Archäologische Museum Carnuntium
    A Régészeti Múzeumban csodálhatóak meg az antik időkből fennmaradt csodálatos leletek. A bemutatott 3300 darabból álló egyedülállóan gazdag leletanyag jól bemutatja a Carnuntumban élők életét és kultúráját. A kiállított tárgyak között fegyvereket, szerszámokat, napi használati tárgyakat és ékszereket is láthatnak a látogatók. A Bad Deutsch-Altenburg településen lévő Carnuntinum Régészeti Múzeum Ausztria legnagyobb a római időszakkal foglalkozó múzeuma. A Carnuntum Régészeti Park épületét Friedrich Ohmann tervei alapján építették fel 1904-ben. A római vidéki villa stílusában emelt múzeumot 1904-ben maga Ferenc József császár avatta fel ünnepélyes keretek között. (Badgasse 40-46, A-2405 Bad Deutsch-Altenburg)


Carnuntum 02


  • 3. A katonaváros és az amfiteátrum
    Bad Deutsch-Altenburg-i egykor 8000 fős amfiteátrum az egyetlen megmaradt rész az egykor sokaknak biztonságot jelentő katonavárosból. A gladiátor játékok mellett feltehetőleg a katonák is itt gyakorlatoztak és politikai gyűléseket is tarthattak a falai között. (Wiener Straße, A-2405 Bad Deutsch-Altenburg)

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.