Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Berlin, és a hidegháború. A világtörténelem egy apró szelete, ami az egyik legérdekesebb és legkihagyhatatlanabb látnivaló Németországban. Ez a Checkpoint Charlie.


Amikor Berlint kettéosztották, akkor több katonai ellenőrzőpontot is létrehoztak, amik közül a leghíresebb egyértelműen a Checkpoint Charlie. Az ellenőrzőpont a Friedrichstraße és a Zimmerstraße találkozásánál áll. Érdekesség, hogy a közelben működő Café Adler kávéház pont a határvonalra esett, így megtörténhetett az is, hogyha valaki kihajolt a ház ablakából, máris az NDK-ban találhatta magát. Az amerikai oldalon kialakított állás alapvetően csak a katonai ellenőrzésekért felelt, a jármű- és gyalogosforgalom szabadon zajlhatott. Az amerikai katonák civileket egyáltalán nem ellenőriztek, legfeljebb tanácsokat és útba igazítást adtak az eltévedt berlinieknek. A valódi civil ellenőrzés a másik oldalon, a szovjet szakaszon történt meg, ott viszont rendkívül szigorú volt.


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel BERLINT!

Régebben itt is két szabványtábla adta hírül az embereknek, hogy elhagynak egy bizonyos zónát. A felirat négy nyelvre is le volt fordítva, és annyi állt rajta, hogy „Ön elhagyja az amerikai a szektort”, ha pedig éppen belépett valaki, akkor „Ön belép az amerikai szektorba. Szolgálaton kívüli fegyverviselés tilos. Tartsa be a közlekedési szabályokat”. A másik oldalon is megvoltak ezek a finomságok, ott ilyen megfogalmazásban, hogy „Nagy-Berlin demokratikus szektorának vége”, illetve „Nagy-Berlin demokratikus szektorának kezdete”.

checkpoint charlie 01Az ellenőrzőpont 1945-ben létesült, és az amerikaiak ezért ódzkodtak a határátkelő megnevezéstől, mivel hivatalosan nem fogadták el a berlini belnémet határt. Ez a kifejezés a hetvenes évekre teljesen kikopott a köznyelvből, mindössze a berlini határszakaszon maradt fent és használták. A hasonló checkpointokra azért volt szükség, mert Berlin hivatalosan négy ország általi ellenőrzésének értelmében minden hatalom előzetesen egyeztetett a másik hatalom szektorának vezetőjével, így a katonai ellenőrzések során sok esetben megszűntek a határok. Az ezekhez hasonló ellenőrzésekhez volt szükség a katonai erőket átengedő létesítményekhez.

 

Az első nagyobb probléma a „rendszerrel” 1961-ben történt, amikor az NDK vezetése akadályozta a nyugati hatalmak ellenőrzését Kelet-Berlinben. Az amerikai parancsnok tanokat vezényelt a szovjet határral szemben, amit rövidesen szovjet válasz is követett. Végül a felső vezetők parancsa akadályozta meg a fegyveres konfliktus kialakulását. Egyfajta szabály volt az is, hogy a különböző ellenőrzőpontoknál dolgozók nem tehették be a lábukat a másik szektorba, mivel egyetlen hivatalos feladatuk az őrposzt megőrzése volt.

1990-ben itt tartották a megszállók búcsúünnepségét, és ezzel párhuzamosan feloldották a német főváros megszállás alatti státuszát.


checkpoint charlie 02


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.