Kréta helyi hatóságai  megtiltották a turistáknak, hogy ellátogassanak a Chrissi-szigetre, mely régóta sok turista kedvelt célpontja volt annak ellenére is, hogy  lakatlan és csak hajóval lehet megközelíteni.. A lépést a sziget élővilágának  védelmében hozták meg, hogy lehetőséget kapjon a regenerálódásra.

   A Krétától 15 km-re délre található  körülbelül hét kilométer hosszú és két kilométer széles lakatlan kis Chrissi-sziget régóta nagyon népszerű kirándulóhelynek számít a Krétán nyaraló vendégek körében. Chrissit  Lerapetra kikötőjéből lehet hajókirándulásokkal megközelíteni, de ennek ellenére mégis évi 200 000 látogató kereste fel kirándulóként. A Krétáról érkező vállalkozók a nyári időszakban  rögtönzött kis büféket is építettek, hogy ki tudják szolgálni a sok érkező vendéget. Ezt az amúgy természetvédelmi területnek számító szigetet nyilvánították  a helyi hatóságok tiltott zónává a turisták számára.


chrissi kikotö


   A hatósági intézkedés oka prózai. A sok látogatóval együttjáró környezeti terhelés  miatt nagy veszélybe került a  sziget élővilága.  Különösen a szigeten élő "Chrissi cédrusok" kerültek nagy veszélybe. Közülük több példány is megélte már a 100 éves kort, de a tömeg miatt hamarosan kipusztulnának. A  szigeten tartózkodó turisták miatt csökkent a talajviz szintje, amit viszont megsínylenek a növények. Néhány üdülővendég a sziget belsejébe is bemerészkedett, miközben több helyen is elpusztították az utánpótlást biztosító fiatal növényzetet. Volt olyan is, aki kecskéket vitt a szigetre, ezek a állatok pedig nagy pusztítást vittek végbe a helyi ökoszisztémában. 


chrissi strandja


   Annak érdekében vezették be a tilalmat, hogy a természetnek legyen ideje a regenerálódni és hogy az emberek ne telepedjenek le nyáron sem a kis görög szigeten.  A látogatók mostantól csak hajóval közelíthetik meg a szigetet és strandolhatnak a partjai előtt a valódi „partraszállás” tilos lesz.


chrissi 5

KRÉTAI SZÁLLÁSOK ONLINE FOGLALÁSSAL OLCSÓTÓL A LUXUSIG:

  Booking.com