Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

  Cres Horvátország legnagyobb szigete, ami egész évben népszerű a nyugodt kikapcsolódást kereső turisták körében. A  sziget az Adriai-tenger északi részén, a Kvarner-öbölben található, hosszúsága 66 kilométer, szélessége pedig 2 és 12 kilométer között változó. Cres partjai  248 kilométer hosszúak, a sziget legmagasabb pontja a 648 méter magas Gorica.

  Cres szigete a Cres-Lošinj szigetcsoportban található, amely egy szigetcsoport a Kvarner-öbölben.  Az Adriai-tenger legtöbb szigetéhez hasonlóan Cres esetében is nehéz meghatározni, hogy mióta lakott hely, a régészeti leletek tanúsága szerint valószínűleg már a második jégkorszak után is éltek ott emberek, de a tengerszint akkor kb.  100  méterrel alacsonyabb volt a mainál és területe a szárazfölddel összeköttetésben állt.  Ezután a  tengerszint emelkedett és a terület hamarosan azzá a szigetté vált, ahogyan ma ismerjük Crest.. A  történelem során a környező területtekkel együtt tartozott a Római Birodalomhoz, a Velencei Köztársasághoz, a Napóleon-féle Franciaországhoz, Jugoszláviához és Horvátországhoz is. A sziget települései közül  


Cres fő települése Cres, amely színes történelmet rejt


Cres főbb települései 

 Cres a legnagyobb település, amit mini Velencének is hívnak.. A sziget nyugati partján fekszik egy gyönyörű és védett öbölben,  az egész sziget lakosságának nagy része ott él (körülbelül 2350 lakos), Cres szigetének lakossága a második világháború után meredeken lecsökkent, volt idő, hogy csak ezer lakosa volt. Egy ideje lakosok a száma szép növekedésnek indult. Cres szigetén jó néhány aprócska település található, melyek sorrendje a következő északról délre haladva. Porozina, Filozići, Beli, Dragozetići, Sveti Petar, Predošćica, Vodice, Merag, Cres, Loznati, Pernat, Valun, Zbičina, Lubenice, Orlec, Mali Podol, Stanić (elhagyott), Vrana, Vidovići, Grmov, Hšica, Mirastaca , Stivan, Belej, Ustrine, Osor (híd Lošinjba) és Punta Križa. A szigeten több elhagyott  kis települést is lehet találni,  erre Stanić egy jó példa.

Cres legfontosabb hajókikötői a következők: Cres, Valun, Osor, Ustrine, Valun és Porozina.

Megközelítés komppal: (kb. 20 perc A kikötőben lehet jegyet venni )

Trieszt irányából :  Brestova kompkikötő - komppal Porozina - Cres és Lošinj szigetére.

Krk sziget irányából: (átkelés a hídon) - Valbiska kompkikötő - komppal Meragba - Cres és Lošinj sziget, 


cres


Cres legfőbb látnivalói:

Horvátország legnagyobb szigete Cres, területén  rengeteg az érdekes látnivaló. A legszebb látnivalók listája hosszú, egyáéltalán nem csak a partok mentén  és Cres városában találni szép helyeket. Íme megmutatjuk, mit érdemes  megnézni, ha valaki Cresbe látogat:

Cres városa vagy Kis Velence

 Cres fő és legnagyobb települése a legérdekesebb, itt tartják a legtöbb rendezvényt is.  A sziget történelmi emlékeit a helyi múzeum őrzi a városkában (Creski Museum), Érdemes megnézni az ősi műalkotásokat és a régi civilizációk emlékeit. Emellett a város tele van hangulatos kávézókkal, éttermekkel és bárokkal is, ahol mindenki találhat magának kedvére valót. Több szép templomuk van, amelyeket érdemes meglátogatni, köztük a Nagy Szt. Mária-templomot. Emellett érdekes nevezetesség az Arsan-palota, a bencés kolostor, és az elesett harcosok emlékműve,Ezen kívül a ferences kolostor, a városi óra a városkapuval és több reneszánsz épület és templom is a város kötelező látnivalói közé tartozik.

Lubenice faluból álomszép panorámája

 Lubenice egy bájos kis falu, ami 378 méteres tengerszint feletti magasságban található. Csodaszép a kilátás a szikláról, ahol található, érdemes megnézni a csodálatos kavicsos strandot és a sziget partját. A kis faluban számos templom és régi polgári ház található. Egy tökéletes helyszín a hangulatos sétákhoz. A helyi vadica strand  a világ legszebb strandjai közé tartozik.

Osor városa egy időutazás a múltba

  Az ókori eredetű város egykor püspöki székhely volt, amit mindenkinek tartogat érdekes meglepetéseket. A nyaranta megrendezett zenei estéi nagyon hangulatosak, turisták és látogatók tömegeit vonzzák minden évben. A Cres-szigeten található Osor különlegessége egy felnyitható híd, amely Losinjjal köti össze. A híd nyitott vagy zárt állapotban is népszerű fotó téma.

Kék-barlang

Cres szigetének,a leghíresebb és legszebb természeti látnivalója a kék barlang (Plava grota). Ez valójában egy olyan természeti csoda, amit az életben egyszer mindenkinek látnia kellene.Néhány száz méterre tőle található Horvátország legszebb fehér kavicsos strandjának tartott Sveti Ivan beach.

Vrana-tó 

Vrana falu édesvizű tava  az egyetlen ivóvízforrás Cres és Lošinjban szigetén.  A tó legmélyebb pontján 61,5 méter mély, átlagos mélysége körülbelül 13 méteres. A tóhoz  tilos a bejárás, de a közeli dombokról, településekről jól lehet látni.


cres öböl

 


Térképes szálláskereső online foglalással:

Booking.com 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.