Ollantaytambo neve ugyan nem egykönnyen megjegyezhető, de ha valaki megmászta már az inka kori városka fölé emelkedő óriási mezőgazdasági teraszokat, és a hegy tetején emelkedő erődöt, valószínűleg egy életre megjegyzi ezt a kecsua településnevet.

 Ollantaytambo neve ugyan nem egykönnyen megjegyezhető, de ha valaki megmászta már az inka kori városka fölé emelkedő óriási mezőgazdasági teraszokat, és a hegy tetején emelkedő erődöt, valószínűleg egy életre megjegyzi ezt a kecsua településnevet. Utána már pont olyan kellemesen dallamos hangzásúnak fogja gondolni, amilyen magának a mesebeli kisvárosnak a hangulata. A hely mindig stratégiai jelentőséggel bírt, mivel a Szent Völgy bejáratánál fekszik az Urubamba folyó mellett. 


ollantaytambo 1


 Utazási Tipp  
    Csoportos utazás a perui Világörökségekhez

  A város azonban nem csak a lenyűgöző erőd miatt nevezetes, hanem azért is, mert sikerült megőriznie az eredeti inka településszerkezetet, ami alapján képet alkothatunk az inka várostervezésről is. Ollantaytambó történelmi szerepe sem elhanyagolható. Ez volt a spanyol hódítók ellen az inka birodalom utolsó menedéke, és az inka ellenállás egyetlen győzte csatájának a helyszíne. A települést Pachacuti uralkodó alapította a 15. század közepén, ami azóta is folyamatosan lakott. Az utóbbi időben leginkább a Machu Picchut felkereső túristák leggyakrabban használt vasútállomása miatt bonyolít le jelentős forgalmat.