A török gasztronómia rendkívül változatos különlegességekkel rendelkezik. Az évszázadok során rengeteg másik nép szokásait vették át – a konyháról nem is beszélve.


A török ételek zömét az egyszerű íz világ jellemzi, nem használnak erős fűszereket, csak sót és borsot és ezeket is csak minimálisan. A konyhát alapvetően az határozza meg Törökországban, hogy hogyan készítjük el az adott ételt. Az alapanyagok ugyanazok, mint kicsiny hazánkban – nincsenek különleges növények vagy összetevők, a végeredményt tekintve viszont jelentős az eltérés, ugyanis a török konyha műremekei sokkal könnyebben emészthetőek.


torok kajaAz étkezések többségénél például elengedhetetlen az előétel, amiben általában olíva, kagyló vagy rák van, de a levesek is népszerűek. A főételek gyakran hidegtálak, amik különböző zöldségekből (paradicsom vagy a nemzeti ételként tisztelt padlizsán) de a hússal töltött szőlőlevél is népszerű csemegének számít. A húsételek természetesen itt is népszerűek (nyilván nem a disznóhús, tekintve, hogy mohamedán a lakosság túlnyomó része) – elsősorban a marha, a kecske, a birka, esetleg valamilyen szárnyas kerülhet az asztalra.
 Utazási Tipp  
    Török Riviéra legjobbjai

A köret általában valamilyen párolt zöldség, vagy valamilyen könnyed, zöldségből készült főzelék. Viszont a török édességek fogyasztása hosszabb távon felérhet egy jó kis diabétesszel, de akik egyébként is édesszájúak, azok értékelni fogják az ínyencségeket.

torok kaja2


A török nemzeti ital a tea, ami sok helyen az étel mellé alapból jár. A kávé is népszerű tej nélkül fogyasztva, de ezzel a törökök csak a 16. században ismerkedtek meg, legtöbbjüknél a tea a favorit. A mohamedán korlátozások a szeszes italok fogyasztására is vonatkozik, így aki Törökországban kíván erősen be…ittasodni, annak több boltot is be kell járnia a kívánt mennyiségű muníció beszerzéséhez.