Már nyolc év óta működnie kellene, de az építési hibák miatt mégsem biztos hogy 2020-ban át tudják adni a berlini Willy Brandt repülőteret.


Szinte hihetetlen, hogy éppen Németország fővárosában zajlik az a botránysorozat, ami már nyolcadik éve késlelteti az óriás költségvetésből épült létesítmény átadását. Az utazók számának folyamatos bővülése miatt régóta időszerű volt már egy korszerű nagy kapacitású új repülőtér megépítése, ezért a fejlesztők úgy döntöttek, hogy a régi NDK-s főváros schönefeldi repülőterének bővítésével oldják meg a problémát. Egy hosszabb tervezési periódus után 2006-ban fogtak hozzá az új ultramodern Berlin-Brandenburg terminálkomplexum felépítéséhez, ami 2011-re lényegében el is készült. A Willy Brandtról elnevezett vadonatúj terminál átadására azonban a különböző építési és műszaki problémák miatt azóta sem kerülhetett sor.


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel BERLINT!

A több ezer minőségi hiba miatt a különböző időpontokban beharangozott avatási ceremóniákat kénytelenek voltak sorra lemondani a szervezők. Az üzemeltető cég felügyelőtanácsa szerint valószínűsíthető, hogy 2020 szeptemberében sor kerülhet a várva várt átadásra, bár a minőségellenőrök szerint még az új dátum tarthatósága is megkérdőjelezhető. A der Tagesspiegelben megszólaltatott vezetőjük viszont már 2021-es tavaszi átadásról nyilatkozott. A problémáknak Berlinben sincs gazdája, a felelősök egymásra mutogatnak és senki nem vállalja a felelősséget. Az átadás késése óriási többletköltségekkel jár. Ennek mértéke elérte már a 4,1 milliárd eurót. A csúszások miatt lakossági tiltakozások is voltak a régebbi reptér környékén, mert a bezárási tervek ellenére tovább működtetik a Nyugat-Berlin Tegel repülőterét és a régi NDK-s időkből származó terminált is.


Willy Brandt repuloter 01

képek forrása: wikimedia.org


A repülés növekvő népszerűsége miatt a remélt közeli átadás után 2040-ig további fejlesztések következnek, melyek eredményeképpen akár évente 55 millió utast fogadhat majd az új Willy Brandt repülőtér. Erre a célra további 2,3 milliárd eurós befektetéseket irányzott elő a repülőteret üzemeltető vállalat, amit a tervek szerint a napi bevételeikből finanszíroznak majd.

 


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.