A tokaji borvidék, a szőlődűnéken s boros pincéken túl is tartogat látnivalókat, melyeket egynapos kirándulás keretében is felfedezhetünk. A Tokaj melletti Tarcal egyre népszerűbb kirándulóhellyé vált az évek során. Országunk legmonumentálisabb Krisztus szobrát a 2015-ös évben emelték a község felé. A Könyves Kálmán utcán, két templom között biztonsággal letehetjük az autót s könnyű, kényelmes sétával érhetünk fel a szoborhoz. A sétány akadálymentes, így kerekesszékkel, babakocsival és biciklivel is könnyen járható.

  Az Áldó Krisztus szobor egy körpanorámás domb tetején várja hívet, ahova 10- 15 perc az út a parkolóból. A szobor ötlete Petró Attila fejéből pattant ki. A márvány és kőfeldolgozással foglalkozó cégvezető, szobrászművészek bevonásával készíttette el Tarcal számára a rendkívüli szobrot, melyet az egri érsek szentet fel. Az öt hatalmas gránit darab, a 8,5 méteres magasság s 50
tonnás súly méltán tette a térség kiemelt látványosságává. Igényesen kialakított pihenők és piknik helyek, kulturált környezet, gyümölcsfák teszik teljessé a sétát.


Tarcal Áldó Krisztusx

  A szobor s a táj nyugalma, lehetőséget nyújt az idelátogatóknak a lelki feltöltődésre.Megpihenhetünk a rohanó  világban pár órára. A csúcson mindig szeles az időjárás, aki erre érzékeny, fejfedővel, fülvédővel készüljön. A dombtetőről szétnézve láthatjuk, ahogyan a bányató türkizkék csillogással harap ki egydarabot a Kopasz-hegy oldalából.
tarcali Bánya tóx

  Tarcal irányába elnézve, a lábunk előtt hevernek a szőlőtáblák s az Alföld végtelenbe nyúló síksága, megmagyarázhatatlan békét árasztva. A dombról lefelé,a tó irányába folytattuk a sétánkat. Különleges színét annak köszönheti,hogy a bányamunkák után visszamaradt üreget nem a talajvíz, hanem a csapadék és a források vize töltötte fel. A tóban tilos a fürdés és a horgászás sem engedélyezett. Erre kövekre festett feliratok hívják fel a figyelmet több ízben is. Érjük be annyival, hogy látjuk, sétálhatunk
mellette, napozhatunk, pihenhetünk a partján.


tarcali Kilátásx

   A tavat övező függőleges sziklafalakon jól megfigyelhető a Nagy Kopasz vulkanikus eredete. Amennyiben a szikla peremére
merészkedünk, legyünk körültekintőek és óvatosak, sem korlát, sem kitaposott út nincsen.
tarcal Tó partonx

  Még mielőtt beszálltunk volna az autóba betértünk a Kikelet Íz Műhelybe, inni egy forró csokit s megkóstolni egy ínycsiklandó sajttálat. Természetesen borokat is lehet kóstolni és vásárolni is.(mindez vírus előtt történt)
Tokaj Finánc dombx

   Mivel Tarcal szinte összefonódott Tokajjal így kirándulásunkat kiegészítettük egy tokaji  megállóval. Első utunk hegytetőre, a kereszthez vezetett, ahonnan belátni a Tiszát, a Bodrogzugot és a városba bevezető hidat is. Hivatalos nevén a Finánc dombi kilátó. 18 évvel ezelőtt, egy tánc táborban álltam itt utoljára, úgy gondoltam éppen itt van az ideje újra megnézni innen fentről a város ezen részét.

  Az óvárosi sétánk során, a Rákóczi pince előtt, egy díszkútra lehetünk figyelmesek. Népiesen Baksusnak nevezik. Bacchus a bor és a vidámság istene a római mitológia szerint. Hegyaljai folklór figura, mely Szanyi Péter szobrászművész munkája. Remekül illik a borvidékhez. Már el is felejtettem, milyen remek múzeum található Tokajban. Véletlenül pillantottuk meg a bejáratát s kapva kaptunk az alkalmon, hogy betérjünk.


Tokaj múzeumx

   A múzeum a Karácsony család által épített igényes polgári házból lett kialakítva. 1985-től fogadja a látogatókat. Betekintést nyertünk Tokaj város és a Hegyalja régészeti leleteibe, néprajzába, helytörténetébe és szokásaiba. Berendezett lakószobákat, népi használati tárgyakat, népviseleti ruhákat, valamint egyháztörténeti kiállítást is láthatunk. A múzeumkert a kőtárnak ad otthont, de ettől sokkal több ez a tér. Gondolatformáló kertként emlegetik. Itt szoktak kisebb koncerteket, borászati bemutatókat is tartani. A pincében a nemes penészes fal s a hordók illata teszi teljessé az Aszú városában a röpke látogatást.

 Utazási Tipp  
    pénztárcabarát szállásfoglalás olcsótól a luxusig online akár SZÉP kártyával is

Egy nap nem kevés. Egy nap alatt is lehet tartalmasan kirándulni, kikapcsolódni, új helyeket felfedezni, vagy régen látottakat feleleveníteni.

Szerző & fotók:   Szőlősi-Papp Orsolya    Utazz, Élj, Szeress


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.