Evia, Görögország második  és a Földközi-tenger keleti részének harmadik legnagyobb szigete. Azonban kissé szárazföldi jellegű, mivel két híd is összeköti Görögország szárazföldi részével, amelyet "Sterea Ellada"-nak neveznek.

   Evia egy  csodálatos strandokkal, kellemes éghajlattal, híres műemlékekkel, számos termálforrással rendelkező hosszan elnyúló

nagyméretű görög sziget, melynek  összterülete 3.580 km2.  Evia teljes csodaszép strandokkal tűzdelt  partszakaszai összesen  48 km hosszúak,  a sziget állandó népessége kb.  220.000 fő.  Kréta után a második legnagyobb görög sziget nemcsak külföldi vendégekre számíthat, hiszen ez a közeli Athéniak egyik kedvenc úti célpontja is.  A jó adottságú sziget formája keskeny, sokakat leginkább egy csikóhalra emlékeztet. Minden Évia szigetére utazónak érdekes  látnivalókban és fantasztikus élményekben lesz része. 


 Evia 1


  Nagy számú történelmi emlékhellyel  és mesébeillően szép városokkat lehet megismerni, miközben  csodás kristálytiszta vizű strandokon pihenhetünk  és többféle vízisportot is kipróbálhatunk. Evia speciális  érdekessége, hogy Edipsos városában, van Görögország talán  legnépszerűbb gyógyfürdője, ahol  a meleg gyógyhatású termálvíz  a parti sziklák rései közül látványosan a tengerbe folyik. 


 

Evia 3


  Az Evia több települése mellett is (Istiaia, Kirinthos, Psachna, Amarynthos, Artaki, Karistos stb.) fellelhető ősi leletek azt bizonyítják, hogy Evián már paleolitikum ideje óta éltek emberek. Fontos régészeti leleteket tártak fel a rézkorból is, valamint a korai görög korból származó romokat Találtak Lefkantiban, Vasilikoban, Manikában, Chalkidaban,  Oreoiban és Aliveriban. Érdemes megnézni a  mükénéi korszak sírjait és romjait Chalkida különböző területein.


Evia faló


   Evia egykori városállamai fontos kereskedelmi kolóniákat hoztak létre a Földközi-tenger mentén (Chalkidiki-félsziget, Kis-Ázsia, Dél-Olaszország).   A klasszikus  görög időszak egyik legerősebb  városa volt Eretria. A bizánci uralom korszakában Evia tovább virágzott, majd az oszmán megszállás után Evia csak 1830. június 13-án csatlakozhatott ismét Görögországhoz. Érdemes meglátogatni Evia-szigetét, megismerni a helyie gasztronómiát, gyönyörködni a meseszép tájakban ésfelfedezni  a legismertebb kirándulóhelyeket!


Booking.com


Szerző: Bajna Gábor  fotók: Utazási Élmények facebook csoport és Pixabay.com