Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

    Az Ukrajna ellen indított orosz invázió  hét UNESCO világörökségi helyszínt is veszélybe sodorhat a jövőben.  A világörökségi helyszínek elpusztítása háborús bűnnek számít. Ha egy  világörökségi helyszín elleni támadást elrendelő parancsnok ellen vádat emelnek a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon,  akár 30 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik barbár tetteiért.

   1972-ben írták alá az UNESCO Világörökségi Egyezményét, amihez sok más ország mellett  a Szovjetunió is csatlakozott. Ezt az egyezményt később a jogutód  Orosz Föderáció is ratilikálta.  Ez arra kötelezi őket, hogy a folyamatban lévő inváziójuk során ne rongálják  meg a világörökségi helyszíneket. Amennyiben az oroszok tartják az egyezményhez magukat,  Ukrajna világörökségi helyszíneinek elpusztításával felzárkóznak a tálibok afganisztáni és az Iszlám Állam Szíriai rémtetteihez, amelyek értelmetlen brutalitásukkal elborzasztották az egész világot.

Ukrajna világörökségi helyszínei:

 Kijev

   A Pecherská Lavra dombtetőn  épült kolostoregyüttese helyén már 1051-ben is ortodox templom állt. A helyén épült . barokk stílusú templomot a német csapatok 1941-ben felrobbantották, csak Ukrajna függetlensége után 1998-2000-ben építették újjá.  A dombtetőn álló kolostor aranykupolás épületei 1990-ben a beresztovói Szent Zsófia-székesegyházzal és a Megváltó templommal együtt kerültek az UNESCO világörökségi listájára. pillanatnyilag ezek az épületek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.


kijev kolostor


Lemberg

  Lviv (Lemberg)  óvárosát eddig megkímélték az orosz csapások, de már sokan menekültek ide az ország keleti feléből. Lemberg óvárosa egy hangulatos  kiterjedt  világörökségi helyszín, ami  világörökségi státuszát  a lengyelek, ukránok, németek, és a többféle felekezethez tartozó keresztény és zsidó emberek  évszázados együttélésének is emlékét őrzi történelmi épületeivel.


lemberg


Keleti - Kárpátok

 

   Az UNESCO 8 ukrán illetve 8 lengyel területen épíített hagyományas görög-ortodox fatemplomot helyezett Világörökségi védelem alá. Ezek a jellegzetes fából épített templomok a 16. és 19. század közötti időszakból származnak és  olyan egyedülálló építészeti hagyományt képviselnek, amely a pravoszláv egyház építészetét jellemzi,  amelyben ötvöződnek a helyi tradíciók és a falusi  közösségnek a világ keletkezéséről szőtt elképzelései. Különösen veszélyeztetik  őket is  a háborús rombolások, ha a nyugati országrészt is elérik a harcok.  A kárpátaljai fatemplomok közül az 1745-ben épült uzsoki Szent Mihály arkangyal székesegyház temploma és az 1824-ben épült kőrösmezői (jaszinyai) az Úr felmagasztalása fatemplomot választották meg a világörökség részévé.


körösmező fatemplom

 


Ősbükkösök 

  A Kárpátok ősbükkösei Szlovákia és Ukrajna területén található, érintetlen állapotban fennmaradt, mérsékelt égövi erdőségi területek, melyek. 185 kilométer hosszan húzódnak el a két ország határán. Az ősbükkösben lombhullató fák (juhar, kőris, szil) különleges példányai fordulnak elő. A kutatók véleménye szerint hatalmas  értékkel bír ez az érintetlen erdős terület, mert tökéletesen bemutatja a mérsékelt égövre oly jellemző érintetlen ökoszisztémát.


Csernovic

   Csernyivci város Ukrajna délnyugati részén található a Prut folyó partján, Bukovina északi részének központja.    A Nemzeti Jurij Fedkovics Egyetemének különleges stílusú díszes tégla-cserép épületeit még az Osztrák-Magyar Monarchia idején építették mostanra világörökségi oltalom alá kerültek. Egyenlőre nem kerültek veszélybe, de a háború folytatásában ide is kiterjedhetnek a harcok. 


 csernovic egyetem

 


Struve földmérési vonal

 

  Még a XIX. század első felében hozták létre ezt a most tíz országon átívelő hálózatot a Fekete-tengertől a Jeges-tengerig a Föld feltérképezésének céljából,   Több máig fennmaradt mérési pontja  Ukrajnában található. A 2821 kilométeres hálózat  segítségével tudta Georg Wilhelm Struve (1793–1864) csillagász kiszámollni, hogy  mennyiben laposodik el a sarkok felé a Föld gömbölyű formája. 


 

 struve mérési pont odessza

 


Chersonese (Krím). 

   A Krim-félsziget Oroszország általi 2014-es  annektálása után ezt a területet Ukrajna nem tartja már a fennhatősága alatt.  Kherszonészosz egykor  görög városállam volt  a Krím-félszigeten, később rómaiak és bizánciak lakták egészen az 1300-as évek nomád dúlásaiig maradt fenn.  A Szevasztopol mellett található egykori görög gyarmat romjai ma egy régészeti parkban láthatók meg.


Chersonese

    Az 1950-es években a Szovjetúnió is csatlakozott ahhoz az egyezményhez, ami megtiltja a kulturális javak rongálását a fegyveres konfliktusok idején.  Ennek értelmében a harcoló feleknek ebben a háborúben is óvniuk kell Ukrajna összes épített és természeti értékét. Legutóbb 2016-ban született 9 éves börtönbüntetésről szóló ítélet,  amikor egy iszlamistát  több Timbuktuban lévő mauzóleum lerombolása  miatt ítéltek el.  A 40 éves Ahmad Al Faqi al Mahdi a tárgyaláson beismerte a bűncselekmény elkövetését és börtönbe vonult tettéért.


 FELHÍVÁS:

 

Hogyan tudok segíteni a Baptista Szeretetszolgálatnak az ukrajnai menekültek ellátásában? 


Hogyan lehet segíteni az UNICEF gyermekekkel kapcsolatos munkáját  Ukrajnában ?


 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.