Te is szeretnéd ingyen megnézni Rómában a Colosseumot vagy Firenzében Michelangelo Dávidját ? Mindezt bárki megteheti Olaszország ingyenes múzeumi vasárnapjain, az egész csak az időzítésen múlik!

   Érdemes arra is odafigyelni, hogy mikor utazunk Olaszországba, hisz  komoly összeget lehet megspórolni az ingyenesen látogatható  múzeumokkal az országos "Domenica al Museo" azaz az „ingyenes múzeumi vasárnapok” program keretében, ami minden hónap első vasárnapján jegy nélküli belépést tesz lehetővé sok híres múzeumban. Ezt a kezdeményezést először 2014-ben vezették be Olaszországban, de a koronavírus-járvány idején a fertőzések miatti aggodalmak miatt felfüggesztették, ezután csak 2022 áprilisától  vezették be újra ezt a pénztárca kímélő kezdeményezést.


colosseum 02

     Ez egy fontos információ minden  Olaszországba utazónak, hisz nagyon sok jelentős történelmi helyszíneire és múzeumaira kiterjesztették, ahol  a belépők ára gyakran  akár 15 euró is lenne személyenként.  Mindenki  jelentős megtakarításokat érhet el az ingyenes vasárnapi rendszer segítségével. Nem véletlen hát, hogy annyira népszerűvé vált mind a turisták, mind pedig az olasz lakosság körében.


pompei


 Hová lehet bejutni az ingyenes múzeumi napokon?

 

   A rendszerhez több száz állami fenntartású intézmény, múzeumok, régészeti park és más műemlék csatlakozott, köztük olyan világhírű helyszínek is mint például a Colosseum, a Pompeii romváros, Firenzében a Galleria dell'Accademia, a Reggia di Caserta vagy  a trieszti Miramare-kastély. Ez az akció nem terjed ki azokra a helyekre, amelyeket nem az olasz állam, hanem másik helyi hatóságok üzemeltetnek.  Fontos azonban azt is tudni, hogy sok város saját maga is indított  hasonló kezdeményezéseket, melyekről az érintett intézmények, vagy városok honlapján lehez információkat szerezni.

TIPP:  Okos dolog, indulás előtt tájékozódni a nevezetességek honlapján erről az akcióról.

 Hogy lehet lefoglalni az  ingyenes látogatást ?

    Bizonyos helyszínek önállóan dönthetnek a saját feltételeikről. A legtöbb nevezetességben nincs szükség online foglalásra, egyszerűen csak oda kell menni  és bárki bemehet nézelődni. Néhány helyszín azonban ragaszkodik az előzetes foglaláshoz, ilyen például a római Galleria Borghese ahol  előzetes jegyfoglalást ikérnek. 


nápoly

 

Tartani kell-e a tömegtől a múzeumokban ?

  Olaszország leghíresebb látnivalói májustól októberig  hatalmas tömegeket vonzanak akár  ingyenes a belépés akár nem. Emellett a kevésbé ismert helyeken is előfordulhat a tumultus. Egyes helyszínek ezt úgy próbálják megakadályozni, hogy  korlátozzák a napi látogatóik számát, de erről nem létezik részletes kimutatás. Célszerű miderről az adott látványosság honlapjáról úgy tájékozódni, hogy a keresőbe a hely neve mellé beírjuk a Domenica al Museo  kifejezést is.


 Kedvezményes szállások Rómában:

Booking.com