A keszthelyi Festetics kastély Magyarország egyik legkiemelkedőbb, barokk stílusban megépült műemléke, ami a mai napig elvarázsolja az oda látogatókat.

 

A kastély története

 

A 18. században egyedülálló módon Keszthely városa nem egy nemes (vagy földesúr, kinek hogy tetszik) befolyása alá tartozott, hanem többébe. A három úr közül Pethő János volt a legnagyobb birtokos, és az ő vagyonát vásárolta meg Festetics Miklós 1739-ben. Festetics aztán hat év múlva hozzálátott egy barokk kastély megépítéséhez, aminek a munkálatai egészen 1880-ig tartottak. A 18. században is sok átalakításon esett át, de a legjelentősebb a 19. században zajlott, amikor is új épületrészekkel és egy neobarokk stílusú toronnyal bővült a kastély. Sajnos, vagy nem sajnos, de ezeknek a változtatásoknak köszönhetően vesztette el az épület a szimmetriáját.

 

Sokak szerint pont az aszimmetria adja a kastély varázsát.


festetics kastely 01A kastély 101 helységgel rendelkezik, amik közé tartozik tanácsterem, bálterem, hálószoba, több fürdő és kerthelység. Az épület előtt a Festetics család leghíresebb tagjának szobra található, amin gróf Festetics Györgyöt lehet látni, aki kulturális paradicsommá tette a családja lakhelyét a 18. század végén és a 19. század elején. A kastély üzemeltetői húsz termet jelöltek ki arra célra, hogy az oda látogatók megismerhessék az újkori nemesség életének a mindennapjait, az öltözési szokásaiktól kezdve az étkezésekig. Akik pedig érdeklődnek a komolyzenei művek iránt ajánlatos meglátogatniuk a Tükör termet, ahol minden héten operett koncerteket tartanak.

 

A második világháború elkerülte a kastélyt, csupán pár kisebb értéktárgy tűnt el „nyomtalanul”, a háborús zűrökben. A háború végeztével sok bútor az Iparművészeti Múzeumba került Budapestre. Ezeknek a bútoroknak a nagy része 2014-ben visszakerült a Festetics kastélyba, de a műtárgyak visszavitele 2015-ben és ’16-ban is folytatódott. - Magyarország 15 legszebb kastélya


 Utazási Tipp  
    Magyarország legjobb utazásai

A könyvtárszárny

 

A korábban már említett Festetics György nagy kedvelője volt az irodalmi műveknek, és nem sokkal a századforduló előtt elhatározta, hogy építeni fog egy könyvtári szárnyat a kastélyának, ahol hódolhat kedvenc tevékenységének, az olvasásnak. Rövidesen, két évnyi munkálat után 1801-re elkészült, amit rövidesen fel is töltött különbözőbbnél különbözőbb könyvekkel. Festetics György ezek mellett nagy támogatója volt a szépirodalmi műveknek és a folyóiratoknak, amiknek szerzőit kisebb-nagyobb összegekkel támogatta.

 

1817-ben kétévente megrendezte a Helikon ünnepségeket, ami akkoriban Nyugat-Magyarország legnagyobb irodalmi rendezvénye volt, amire hivatalos volt minden neves magyar költő és író. A könyvtár – amit az estek után Helikon könyvtárnak neveztek el – 80 ezres gyűjteményét a Festetics család alkotta meg.

 

Ez egész Európa legnagyobb olyan könyvtára, amelyet főurak hoztak létre és a mai napig teljes épségben maradt.


festetics kastely 02


Mivel a Festetics kastély Magyarország legnagyobb kastélymúzeuma, hogyha idelátogatunk, akkor értelemszerűen nem maradunk érdekes programok nélkül:

 

  • A már említett több szobán át tartó, főúri életet rekonstruáló kiállítás
  • Amazon ház látogatóközpont, ahol az újkorban élő emberek közlekedési szokásait ismerhetjük meg tüzetesebben
  • Pálmaház, ahol a magyarországi grófok és az osztrák Habsburgok kertészeti szokásaival ismerkedhetünk meg közelebbről, a legegzotikusabb növényekkel körítve
  • Vadászati kiállítás, sok érdekes fegyverrel és történettel
  • Hintókiállítás, a főúri luxus kedvelőinek

 

Aki Keszthely közelében van, mindenképpen látogasson el ide, felejthetetlen élményben lesz része!


 Utazási Tipp  
    Magyarország legjobb utazásai


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.