A filmtörténelem során több mint 130 mozifilmet forgattak Tunéziában.  A Csillagok háborújától az  Angol Beteg  című romantikus filmen és az Elveszett Frigyláda Fosztogatói című Indiana Jones-filmen át egészen a Három testőr Afrikábanig és a Brian életéig. A felsorolt mozifilmekhez remek hátteret nyújtottak Tunézia változatos és egyedülálló helyszínei. Éppúgy találtak a filmrendezők sziklás  hegyeket, végtelen szaharát, frissítő oázisokat és mesébe illő történelmi városokat.

 

Csillagok háborúja

   A Szaharába vezető kirándulások gyakran érintik  Matmatát.  A Star Wars filmek szerelmesei jól tudják, hogy errefelé található a Csillagok háborúja Tatuin bolygója. Ezen a területen forgatták le  a sivatagi környezetben  játszódó filmjeleneteket. Szintén közel van hozzá a Csillagok Háborújának egy másik forgatási helyszíne is Mos Espa. Ezen a helyen néhány űrsiklót is leh et látnia furcsa házak közt. A filmesek anno 4 és fél hónapot töltöttek el ezen a helyen egy 12 perces jelenet kedvéért. A film ismerői tanusíthatják, hogy ennél  ideálisabb környezetet nem is találhattak volna maguknak.


 star wars forgatas tunezia


Indiana Jones

 

  Kairuan óvárosának atmoszférája megtetszett hollywood filmeseinek, ezért 1981-ben Tunéziában forgatták le az elveszett Frigyláda fosztogatói című Indiana Jones  filmet. A filmben Kairuan helyettesítette az 1930-as évek Kairoját.  Hasznos tudni az Indiana Jones filmek rajongóinak, hogy a híres film több jelenetét is Tunéziában forgatták le.  Érdekesség volt, hogy a felvételek idején  több mint 350 TV antennát kellett lebontani a forgatások miatt. Kairouan régóta a muszlimok egyik szent városának számít, ahol szép mecseteket építettek az évszázadok során. Köztük van a híres Nagy mecset is, érdemes még bejárni a közeli piacot a kis hangulatos sikátoraiival és a messzeföldön híres  szőnyegeivel. A filmfelvéter során Kairouanon kívül Tozeur környékén is forgattak filmes jeleneteket.


 Kairouan piac

 

 

Angol beteg

 

   A csodaszép és különleges Tozeur vidékén több érdekes  látnivaló is akad: Ezek egyike a Chebika oázis az Atlasz-hegység kopár hegyei között. Szépen zöldellő datolyapálmák és vízesések valamint a közeli Grand Canyon területén készítették a kilenc Oscar-díjjal is kitüntetett Az angol beteg című filmet  Ralph Fiennes-szel a főszerepben.  A filmben egy magyar gróf - Almásy László Afrika-kutató életének történetét mutatják be.. A forgatás helyszínei többek között Tuniszban, Szfaksz kikötővárosában és a  tengerparti Mahdia városában voltak, ez utóbbi töltötte be a líbiai Bengázi szerepét, ahol a történet játszódott.


 chebika

 

Brian élete

 

   Egy másik ismert mozifilm a Brian élete egyes jeleneteit  is Tunéziában forgatták. Ílyen helyszín volt például Monastir Ribat kolostora és erődje, ahol  a tengert és a környéket figyelték meg a muszlimok, akik a keresztények támadásától tartottak.  A Ribat amellett, hogy flmes forgatási helyszín volt,  jelenleg  fontos vallási, kulturális és turisztikai helyszínnek számít.   Monastir egy népszerű üdülőhely sok történelmi látnivalóval. A Brian élete film során  más tunéziai helyszíneken is forgattak. Ilyen volt például Karthágó amfiteátruma valamint a filmesek körében nagyon népszerű Matmata is.


monastir bourgiba mausoleum


Három testőr Afrikában

 

   Egy magyar film is készült Tunéziában. 1996-ban Bujtor István mesélt arról, hogy mennyi kalandot éltek át a stábbal a tunéziai forgatásukon. Az egész a repülőtéren kezdődött ahol az egyik munkatársukat lefogták, mert hatástalanított kellék puskákat is vittek magukkal. Csak a két nagykövetség segítségével sikerült megoldani a problémát, éskét nap után ez kollégájuk is csatlakozhatott a stábhoz a ládányi filmes fegyverrel. Egy másik esetben pedig az őket átverő csalót fogták el a rendőrők, ugyanis a turizmus erős jelenléte miatt nagyon szigorúan vették, ha valaki megkárosít egy külföldit. Végül a  pénzt is visszakapták, és azt mondták nekik, hogy a férfival egy ideig biztosan nem lesz gondja senkinek, mert 3 évet is kaphat...

 

 3 testőrafrikában


  Tunézia szép látnivalóival sok kasszasikert hozó népszerű  filmhez adott szép hátteret. Ezek a filmek pedig hozzájárultak e gyönyörű ország tájainak és történelmi örökségeinek a megismertetéséhez. A filmrajongók így a kényelmes nyaralásuk során számos híres mozifilm forgatási helyszíneit is  megismerhetik, legyen szó sci-fikről, vígjátékokról, vagy romantikus filmekről.