Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés

Kevéssé ismert tény, hogy egy kb. Magyarország nagyságú tengeren túli megye is tartozik Franciaországhoz, mely jogi értelemben része az Európai Uniónak


A Brazília és Suriname közé ékelődő Francia Guyanáról általában keveset tudunk, pedig különleges jogi státusza és érintetlen amazóniai őserdei miatt egyre többen keresik fel ezt a rendkívül ritkán lakott országot. Francia Guyanát 1817-ben csatolták Franciaországhoz, területe 90.000 km2 , lakosainak száma pedig mindössze 160.000 fő, akik jórészt a tengerparti településeken élnek. Pénznemük az Euró, a beutazáshoz Európai Uniós polgároknak nincs szüksége vízumra. Francia Guyana hivatalosan is az EU része, területén a francia törvények érvényesek. A legegyszerűbben Párizsból lehet odarepülni, a repülési idő 8,5 óra, az időeltolódás télen -4, nyáron -5 óra.

Francia Guyana klímája mérsékelten egyenlítői, egész évben 25-30 fok körüli a hőmérséklet. A két esős időszak novembertől februárig illetve áprilistól júniusig tart. A főváros Cayenne mellett Kourou és Saint-Laurentami városokban élnek a legtöbben. Francia Guyana turisztikai jelentősége az Amazonas-medencei ökoturizmus miatt vált egyre jelentősebbé.


francia guyana 01

forrás: youtube.comA XV. század végén maga Kolumbusz Kristóf térképezte fel azt Dél-Amerikához tartozó partszakaszt, ahol ma Francia Guyana található. Csak 1644-től érkeztek nagyobb számban jórészt francia telepesek. A korábban lakhatatlannak gondolt, gazdátlan területért a franciák holland, portugál és angol telepesekkel csatároztak. Az új francia gyarmat véglegesen csak 1817-ben lett Franciaországhoz csatolva. Az első időkben kereskedelmi célból érkeztek európaiak Francia Guyana területére, a későbbiekben pedig Ausztráliához hasonlóan kitoloncolási és fegyenctelepként használták. A 19. századra kialakult egy jelentősebb ültetvényes gazdálkodás is ahol az Afrikából érkező rabszolgákkal cukornádat, trópusi fákat és fűszereket termesztettek, ez a tevékenység azonban a rabszolgaság 1848-as eltörlése után jelentősen visszaesett.


 Utazási Tipp  
    Utazások Dél-Amerikába


Francia-guyanai érdekességek, látnivalók:

 • 730 kilométer hosszú a közös francia-brazil határszakasz!
 • Az ország területének 90%-a sűrű őserdő.
 • A lakosság mindössze 12%-a érkezett Franciaországból, a többiek jórészt kreolok akiknek indián, afrikai, kínai és európai keverék őseik voltak.
 • A szilárd burkolatú közúthálózat 425 kilométer hosszú, jó minőségű tengerpart közeli utakból áll. A belső területeket jellemzően csak folyókon lehet elérni.
 • Az oktatási és jóléti rendszer azonos Franciaországéval. A lakosság és a közintézmények jó része a Franciaországból érkező pénzekből él.


francia guyana 02

forrás: youtube.com


 • A helyi zöldség és gyümölcstermesztés néhány tucat laoszi család kezében összpontosul, akiket 1977-ben telepítettek ide a vietnámi háború lezárása után.
 • 1852-1946-ig tartottak fogva francia elítélteket a dzsungel mélyén és néhány elhagyott szigeten. Közülük Dreyfus kapitány, a Pillangó vagy Seznec nyilvánosságra került története tették nyilvánvalóvá a gyarmatok börtönviszonyait, melyet végül felszámoltak. Napjainkban Kouruból lehet hajóval felkeresni Ile Royal szigetén az egykori börtönből kialakított múzeumot.
 • Az Európai Űrügynökség francia-guyanai Űrmúzeuma is turista látványosság Kourouban, melyet ingyenesen lehet látogatni. Némi szerencsével akár lencsevégre kapható a Carapa melletti űrállomás valamelyik rakéta indulását is.
 • Régina településen található a francia idegenlégió CEFE névre hallgató kiképzőbázisa, ahol a jórészt kelet-európai és dél-amerikai újoncok kapnak kemény dzsungel kiképzést.
 • Saint-Laurent du Maroni közigazgatási központ coloniál stílusú gyarmati középületekkel.
 • Cayenne: Az 58 ezres karibi hangulatú óceán parti fővárosban érdemes megnézni a XVII. századi Fort Cépérou erődöt, a prefektúra díszes épületét, a székesegyházat és a városházát.
 • A Kaw-mocsárvidék felfedezése során 3-5 órás vezetett túrákon mutatják be a mocsárvilág egyedi állat és növényvilágát. Számtalan kócsagot, írisz és helyi növényeket lehet fotózni, és aligátorok is előfordulnak. Ezt a programot gyakran kapcsolják össze a Tresor Nemzeti Park tanösvényének bejárásával ahol az erdei élővilágot is bemutatják.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.