franciaország

 • Síkresz - Ezeket a szabályokat kell betartanod a sípályákon

   A "Síelés 10 + 1 alapszabálya" a biztonságos és felelősségteljes síelésre vonatkozó irányelvek gyűjteménye, amit mindenkinek be kell tartania és  ismernie, ha a pályán síelni vagy snowboardozni kezd.

 • Hogyan csomagoljunk egy téli síúthoz ?

    A sízés és snowboardozás nagyon népszerű időtöltésnek számít a téli hónapokban. Egy jól sikerült téli utazáshoz viszont elengedhetetlen, hogy megfelelően csomagoljunk és a járművünket is felkészítsük a téli időjárásra. Cikkünkben összeírtunk néhány fontos dolgot, amik semmiképpen sem maradhatnak ki a csomagból:

 • Nem mondanak le a sízésről, csak olcsóbb helyekre utaznak idén a magyarok

    A  téli szállásadók visszajelzései alapján magas utasszámra számíthatnak szezonban a síturizmus résztvevői. A síutak árai összességében  10-20 %-al lettek magasabbak a gazdasági nehézségek következtében. A beszámolók szerint növekszik  a határhoz közelebbi, olcsóbb síterületekre irányuló foglalások száma. 

 • A Fácán-sziget félévenként másik országhoz tartozik

    A Fácán-sziget mellett húzódik az egyetlen olyan államhatár a világon, ami félévente országot vált. A különös kis sziget hat hónapig Spanyolországhoz, azt követően pedig fél évig Franciaországhoz tartozik.  

 • Via Francigena - Európa legrégebbi zarándokútjának története

     Nálunk kevesen hallottak a Via Francigena nevű ősi zarándokútról, ami az angliai Canterbury székesegyházból vezetett Franciaországon és Svájcon keresztül Rómába, majd továbbhaladva a dél- olaszországi Pugliába, ahonnét a Szentföldre futottak ki a hajók.

 • Ezt érdemes megnézni a Côte d'Azur-on .....

    Kellemes mediterrán éghajlat, könnyedén lezser hangulat és festői tengerpart sok érdekes látnivalóval - ugye jól hangzik?  Bamutatjuk a  Côte d'Azur felfedezésre váró helyszíneit, ami az egyik legszebb francia régió.  Íme  a Côte d'Azur-i legjobb látnivalóinak toplistája az ikonikus városoktól a legszebb természeti helyszínekig,

 • Ez Párizs 5 legtöbbször fényképezett insta-fotós helyszíne

    Párizs a világ  legtöbbet fényképezett fővárosai közé tartozik. Megmutatjuk a Szajna menti város legjobb fotós helyszíneit, amiket megismerve fantasztikus emlékekkel térhetünk haza. Íme a gyönyörű francia főváros 5 leginstagramosabb helyének listája. Jöjjön el velünk képzeletben a legszebb párizsi fotózási helyszínekre,  és örökítse meg vakáció legszebb pillanatait!

 • 30 éves lett a párizsi Disneyland! Ezekkel az újdonságokkal várják a vendégeket

    2022-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a párizsi Disneyland sok gyermekes család álom utazási célpontja. Milyen nagy ünnepet terveznek  és milyen új látnivalók nyílnak ebben az évben?

 • Carnac a francia Stonehenge: kőerdő és más megalitikus látványosságok emlékek a Bretagne-félszigeten

  Az angliai Stonehenge a Föld egyik legismertebb őskori műemléke, de  nem az egyetlen megalitikus hely Európában ami a múlt titkait  őrzi. Franciaországban a Bretagne-félsziget  déli részén Nantestól észa-nyugatra található szép  természeti környezetben egy jóval nagyobb kiterjedésű és  titokzatosabb ősi helyszín mint  a Stonehenge.  Tudjon meg többet a legimpozánsabb francia megalitikus helyekről,  amelyekről valószínűleg sokan még egyáltalán nem is hallotak!

 • Körutazás Észak Franciaországban

     Utazási élményeim megosztását most az egyik legszebb turista körutammal folytatom. Régi álmunk volt eljutni Párizsba! Én ugyan 90-ben voltam már, de csak rövid időre, mindössze 3 napot töltöttem ott, de sokat nem láttam a városból. Lényegében csak unokahúgom esküvőjén vettem részt. 2012-ben mentem nyugdíjba. Ez év őszén közalkalmazottként, a 40 éves jubileumi jutalom egy nagyobb összeghez juttatott, már ekkor elhatároztam, hogy ezt egy párizsi álomutazásra fordítom. Időközben betöltöttem a 60. életévemet is, a harmadik apropó meg a 25. házassági évfordulónk volt. Be is fizettünk egy 8 napos, autóbuszos Észak – Franciaországi körutazásra, 2013 szeptemberére.

 • Vonattal utaztunk Dél-Franciaországba

  Családi kapcsolataimnak köszönhetően, 2 – 3 évente volt szerencsém pár hetet Franciaország déli részén tölteni. Első alkalommal a Földközi-tenger partjának közelében, a Languedoc dombvidékre épült gyönyörű nagyvárosban, Montpellierben.  Ekkor látogattuk meg először a 89 óta kint élő unokahúgomat. Nagy izgalommal és várakozással készültünk rá. Ez volt az első igazi franciaországi utunk. Két évvel ezelőtt az esküvőn én ugyan voltam Párizsban, de az csak 3 napos villámlátogatás volt.

 • A legszerelmesebb úti célok Európában - Nemcsak Valentin-nap alkalmával!

  Ugyan már elmúlt Valentin-nap és lecsengett az ilyenkor szokásos plüssmacis-virágos-bonbonos őrület, az alábbi cikkemben pár ötletet szeretnék adni azoknak, akik még nem tudják, hol tartsák a jövő évi Valentin-napot vagy házassági évfordulót, hol kérjék meg párjuk kezét vagy azoknak, akik több tízéves kapcsolat után egy külföldi utazással szeretnék picit visszacsempészni a romantikát a mindennapok szürkeségébe.

 • Tavaszköszöntő karneválok a Cote d’Azur-ön

  A  Cote d’Azur-ön az olasz határ közvetlen közelében található télen is kellemes klímájú Nizza és a közelében található  festői szépségű városka, Menton adnak otthon a  Földközi-tengerpart két több évszázados múltra visszatekintő francia karneváljának.

 • Újra nyitott az Eiffel-torony Párizsban

   
  Három hónap elteltével újra megnyitják Párizs leghíresebb nevezetességét az 1889-es Világkiállításra épült Eiffel-tornyot
 • Cannes. ami egy egyszerű halászfaluból a filmsztárok ünnepelt helye lett

  A Francia Riviéra legnépszerűbb városként, és a nívós filmfesztivál székhelyeként ismert város minden évben turisták tömegeit várja vendégül úgy, hogy a település gyökereit és tradícióit meg tudta tartani.
 • 10 érdekesség a Mona Lisáról

  Ismerjék meg a világ egyik leghíresebb műtárgyát, a Mona Lisát!
 • A burgundiai Guédelon kastély - amit nem kevesebb, mint 20 éve építenek

  Minek ide időgép, ha szeretnénk megtapasztalni a középkor varázsát? Elég középkori ruhákban felépíteni egy középkori várat, jelen esetben a burgundiai Guédelon kastélyt.
 • Új-Kaledónia - egy volt börtönsziget Ausztráliától 1500km-re

  Két sziget a Csendes-óceánon, francia fennhatóság alatt. Rövid története, felfedezésétől-napjainkig.
 • A legszebb Loire völgyi kastélyok

  Franciaország rengeteg csodálatos tájjal rendelkezik, de mindegyik közül kiemelkedik a Loire folyó völgyénél lévő pompás kastélyok által elén táruló mesevilág.
 • Francia Guyana - egy darab Európa az óceánon túl

  Kevéssé ismert tény, hogy egy kb. Magyarország nagyságú tengeren túli megye is tartozik Franciaországhoz, mely jogi értelemben része az Európai Uniónak