Egy bámulatos vár, ami a legvadabb középkori fantázia ötleteinket is megváltozatja a várakkal kapcsolatban. Ismerjék meg Galambóc várát!


A Szerbiát ékesítő vár (szerbül: Golubac) az egyik legjobb állapotban lévő európai erődítmény, aminek évszázadokkal ezelőtt kulcsfontosságú feladata volt: a határ védelme. A Török Birodalom felemelkedésével rövidesen gazdát cserélt és a hűbéresnek fogadott Szerb fejedelemség fejet hajtva adta át a várat a megszálló csapatoknak. A törököknek lett egy fontos dunai erődítményük Magyarországhoz közel. Az erődítmény egy része víz alá került, de ez még tovább növeli annak misztikusságát, mert így is rendkívül impozáns látványt nyújt minden ide látogatónak.


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel Európa legjobb utazásait

A Galambóc várának rövid története: 1390-ban került a törökök kezére a vár, amit pár éven belül sikeresen vissza foglaltak a magyar haderők. Az újdonsült tulajdonosváltást egy szerb kapitány árulása okozta, aki 12 ezer aranyért beengedte a törököket a várba. Később Luxemburgi Zsigmond egyezséget kötött a helyi török vezetővel, ami a másik országnak a területén való portyázást akadályozta volna meg. Ezt rövidesen mindkét fél megszegte. Corvin Mátyás uralkodása alatt Kinizsi Pálnak még sikerült egyszer magyar zászlót feltűzni a tornyokra, de Nándorfehérvár 1521-es elfoglalása után többet nem lett a Magyar királyság része.galamboc vara 01

Képek forrása: wikimedia.org


A vár három védelmi gyűrűvel rendelkezik és összesen 10 torony védi ezeket. A maga korába nagyon nehezen lehetett elfoglalni, ugyanis védelmi rendszere és kialakítása egy elég jól védhető erőddé tette. Hiába váltott rengetegszer gazdát, magát a várat semmilyen ellenség nem tudta elpusztítani, a legnagyobb kopásokat a modern technológiák felemelkedése ejtette rajta. 1964-ben a Duna vize elöntötte a vár alsó szintjeit, de ez sem gátolta meg abban, hogy a mai napig az egyik legnépszerűbb balkáni vár legyen. Az áradás miatt az erőd egy része a mai napig víz alatt van.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.