Kevés olyan építész van, akinek ennyire összeforrt a neve egy várossal, mint a zseniális katalán építésznek, Antoni Gaudínak Barcelonáéval.

 

Gaudi tehetségére már a tanárai is felfigyeltek a főiskolán. Kortársai közül sokan nem fogadták el szokatlan stílusát, de már akkoriban is sokan akadtak akik remekműnek tartották az épületeit. Írásunkban arra vállalkozunk, hogy bemutassuk Antoni három leghíresebb építményét, melyet minden Barcelonába utazónak látnia kell.Güell Park


A Güell Park egy 17 hektáros park, tele építészeti remekművekkel. Gaudit Eusebi de Güell bankár bízta meg egy különleges kertváros megtervezésével. A park építését a városiak nem támogatták, a házakra sem akadt vevő akkoriban. Mivel sokan kritikusak voltak Gaudí építészeti stílusával kapcsolatban és nem akartak valami más, a kor építészeti arculatától merőben eltérő házakban lakni félbemaradt az építkezés. A park különlegességét a törött mozaikdarabokkal kirakott bejáratai és egyedien díszített néhol ferde oszlopsorai adják meg. A park a város magasabban fekvő részén épült és egy ideig maga a híres építész is ott lakott.

 

TIPP: Hosszú ideig ingyenesen lehetett meglátogatni a parkot, de egy ideje belépődíjat kell fizetni a látogatóknak (7 Euro). A városban jár egy turistabusz járat, melynek az egyik megállója a Güell Parknál van. Lehetőség nyílik kombinált buszjegy vásárlására elővételben is, így kikerülhetjük a parkba való sorban állást.

gaudi barcelona 01Sagrada Família

 

A Sagrada Família építését egy tehetős könyvkereskedő, José María y Bocabella rendelte meg. A templomon már korábban is folytak a munkálatok, Gaudít 1883-ban bízták meg az építmény kivitelezésével.

 

Élete utolsó 15 évét teljesen a Sagrada Famíliának szentelte.

 

A templom kiváló megtestesítője a szecessziónak és a kubizmusnak. A templom építési munkálatai javában folytak, amikor Gaudít váratlan baleset érte. Átkelve az úton egy villamos elütötte. Kórházba szállították, de sajnos már nem tudtak rajta segíteni.

 

Antonio Gaudí halála után Domenech Sugranyes y Gras, Gaudí tanítványa folytatta a katedrális építését. A spanyol polgárháború során megsérült a templom és Gaudí műhelye is, így a látványtervek egy része is kárba veszett. A Sagrada Famíliát napjainkra az UNESCO világörökség részévé nyilvánították. Építését a belépődíjak árából és támogatásokból finanszírozzák. A jelenleg munkálkodó főépítész 2026-ra, Gaudí halálának 100. évfordulójára tervezi a világ leghatalmasabb templomának befejezését.

 

TIPP: A templomot nyitáskor érdemes látogatni, hiszen a rengeteg turista miatt egész nap hatalmas a forgalma. Megkönnyítjük dolgunkat, ha a jegyet előre interneten megvásároljuk, hiszen csúcsforgalomban hatalmas sorok állnak a jegypénztáraknál. Az alap belépődíj 15 Euro, ha a toronyba is fel akarunk menni, akkor 29 Eurot kell fizetni.

 

gaudi barcelona 02


Casa Batlló


A Casa Batlló egy gazdag barcelonai textilgyáros tulajdonában volt, aki felkérte Gaudít, hogy készítsen neki egy igazán különleges házat. Gaudí tulajdonképpen egy már felépített lakóházat alakított át. A ház minden pontját, még a bútorokat is ő tervezte. Új erkélyeket, tetőt és emeleteket kapott a ház. Nagyon jól látszanak rajta az organikus formák, egy egyenes ív sincs az épületen. A helyiek Csontok háza néven is emlegetik, csontra hasonlító kialakításából és díszítéséből adódóan. A ház Gaudí szecessziós stílusának egyik legimpozánsabb darabja.

 

TIPP: Az építmény a Passeig de Gracia nevezetű sugárúton található. Ez Barcelona legszebb sugárútja, egymás után sorakoznak a kávézók, éttermek, üzletek. A házba való belépődíj 25 Euro, online foglalva 22 Euro. Belépéskor lehet kérni egy készüléket, amely elmondja a ház tulajdonságait részletesen.

 

A legtöbb utazó 2-3 napot szán Európa egyik legnépszerűbb városának, Barcelonának a meglátogatására, így a fentieken kívül is jócskán fog látni Gaudí alkotásaiból. Persze a nyüzsgő életű katalán főváros ezen kívül is bővelkedik látnivalókban. Érdemes mindenképpen megfontolni a városkártya megvásárlását, mely a városi tömegközlekedésre (1.zóna) a reptéri transzferre és számos múzeumba biztosít ingyenességet illetve komoly kedvezményeket (-20-50%) a városnéző buszokon, múzeumokban, színházakban és szabadidős programoknál.

 

gaudi barcelona 03