A Földközi tenger bejáratánál található Gibraltár, ami sokak meglepetésére nem Spanyolországhoz, hanem az Egyesült Királysághoz tartozik. Ismerjék meg a történetét!

 

Gibraltár egy 425 méter magas mészkőszírt, ami 1250 méter széles. A területet egy keskeny földnyelv köti össze a kontinenssel, ez a földnyelv pedig egyes részein keskenyebb az egy kilométernél. A nyugati oldal, ahol a dombok ellaposodnak adnak helyet az angol kikötőknek, amik hadászati és kereskedelmi feladatokat is betöltenek. A hely méretét talán úgy lehet legjobban szemléltetni, hogy van olyan része, ahol az autós és a légi forgalom találkozik, az ilyen helyeken pedig a repülőgépnek kell elsőbbséget adni. Érdekesség, hogy Gibraltárból átnézve szintén egy hasonló státuszban lévő város néz vissza ránk Ceuta személyében, ami spanyol fennhatóság alatt áll.


 Utazási Tipp  
    Fedezze fel velünk Angliát

Gibraltárról az első írásos források a görögöktől származnak, de első jelentős történelmi esemény, ami hozzá köthető, már a középkorhoz tartozik, ugyanis 711-ben innen indult el az arab haderő a Vizigót Királyság ellen, ami rövidesen meghódította a térség jelentős részét. Az arabok erejét jelzi az is, hogy csak 1462-ben került spanyol uralom alá a félsziget. Az angolok a spanyol örökösödési háború alatt szerezték meg a területet 1704-ben és 1830-tól számított koronagyarmatnak a brit gyarmatbirodalomban.


A második világháborúban kulcsfontosságú szerepet töltött be a németek ellen, bár a brit vezetés erősen tartott attól, hogy a háború előtti polgárháború és annak következményei hatással lesznek a félsziget életére. Hitler maga is úgy tervezte, hogy ha sikerül Spanyolországot a tengelyhatalmakhoz csatolni, akkor egy közös spanyol-brit akció keretein belül elfoglalja Gibraltárt. Habár maga Franco is vissza akarta szerezni Gibraltárt, Hitler viszont elvárta volna tőle, hogy a területért cserébe segítsen neki Észak-Afrikában a franciák és az angolok ellen. A tábornok viszont nem bízott a német vezetőben, és nem akarta országát a szövetségesek célpontjává tenni.


gibraltar 01


1967-ben volt Gibraltárban egy népszavazás, ahol arról lehetett dönteni, hogy a terület melyik országhoz tartozzon, az Egyesült Királysághoz, vagy Spanyolországhoz. Az emberek az angolokhoz való tartozást választották, de a földterület azóta is vita részét képezi. A Brexittel kapcsolatban ismét előjött spanyol oldalon az igény a területre, de ezt a két ország lerendezte annyiban, hogy Spanyolország nem vétózza meg a megállapodást, ha a brit kormány előtte tárgyal vele Gibraltár sorsáról.Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.