Epifánia napja vagy Theofánia napja van Görögországban, amikor Isten fia Jézus  Keresztelő János általi keresztelkedésére emlékeznek meg a Jordán folyóban. . Megemlékeznek Isten égi látásáról is, nevéről görögül: Theo (Isten) -Fania (látvány).

    Ezen a jeles napon a görög templomok a nagy áldást mutatják be a nagy bazsalikomos keresztet tartó papokkal. Ezután elvégzik a "Kereszt merülését", azaz egy  keresztet vet a pap a tengerbe vagy egy közeli folyóba vagy tóba, ami  megtisztítja és megáldja a vizeket. ??➕?Később a napon a pap házról házra jár a kereszttel és egy  bazsalikom ággal, hogy szenteltvízzel meglocsolva „megszentelje” vagy „megvilágosítsa” a szobákat.


vizkereszt 3


De mit szimbolizál a bazsalikom?

A bizánci időkben Helene császárnő felfedezte a Szent Keresztet i.sz. 326-ban azon a helyen, ahol Jézust keresztre feszítették. A szent hely tele volt virágzó és gyönyörűen illatos bazsalikom növénnyel, amelyet „Vassiliko”-nak nevezett el, a görög szó jelentése magyarul  „a királyhoz tartozó”. Ezért a  bazsalikomot minden görög szentnek tartja amit számos keresztény ünnepen használnak.

 


Sok Áldást mindenkinek ???➕?


Szerző&fotók: Matthew Kalamata Ati