A Franciaország partjai közelében fekvő, ám Hódító Vilmos kora óta mégis az Egyesült Királysághoz tartozó szigetegyüttes lenyűgöző növény- és állatvilággal bír, látogatói mégis inkább idilli vidéki lakjai, érintetlennek tűnő fövenyes partszakaszai és a nyári hónapokban kellemes hőmérsékletű tenger miatt keresik fel a Guernseyből, Jerseyből, Alderneyből és más kisebb földdarabkákból álló Csatorna-szigeteket.


A La Manche-csatornában fekvő Csatorna-szigetek nagyobb tagjai egytől egyig lakottak, de a mai napig akadnak olyan kisebb földdarabok, amelyeken nem telepedett meg az ember, így érintetlen állat- és növényvilágnak adhatnak otthont. Ezen fajok egy része Nagy-Britanniában, másik része pedig Európa délebbi tájain található meg, de az egyes szigeteken belül is változhat a fauna és flóra összetétele. A növények közül gyakori faj a csodaszép fehér májvirág, a virítóan sárga mocsári gólyahír, a pézsmacserje és az orchideákra hajazó kosborfélék. A helyi állatvilág legjelentősebb képviselői a nagyszámú, eredetileg inkább a Földközi-tenger medencéjében előforduló lepkefajok, a szigeteken megforduló rengeteg madárféle, így például a Burhuo szigetén élő, mókás csőrű lunda, a nagy halfarkas, a viharfecske, a hósármány vagy éppen a zöld gyík, az erdei béka, a tengeri fülcsiga, míg a szigetet övező vizekben gyakori vendégek a ráják és az angolnák, de egyszer-egyszer cápák is előfordulnak errefelé.


anglia csatorna szigetek cornet var

A szigetek története egyébként egészen az ősidőkig nyúlik vissza (ezek bizonyítékai a szigeteken is előforduló menhirek), s habár a szigetcsoport formailag az Egyesült Királysághoz tartozik, mégis saját vezetője, törvényhozása, gazdasága és valutája van, valamint sohasem tartozott az Európai Unióhoz. Sokáig a halászat, a mezőgazdaság és a posztógyártás- és kereskedelemdominált a szigeten, mára ezt felváltotta az idegenforgalom. A területet alapvetően a két legnagyobb sziget közigazgatási egysége, a Guernsey Bailiffség és a Jersey Bailiffség uralja, ahol egyaránt hivatalos nyelvnek számít az angol és a francia nyelv is.

anglia csatorna szigetek bajos videki lak

A legnagyobb területtel és népességgel rendelkező Jersey Bailiffség hajóval, de repülővel is megközelíthető, ugyanis saját repülőtérrel is rendelkezik. A sziget egyik legfőbb látványossága a már említett dolmeneken és menhireken, valamint a hosszan elnyúló homokos és napfényes tengerpartokon túl a Gerald Durrell író és zoológus által 1959-ben létrehozott állatkert. Maga a híres író is e szigeten hunyt el, és itt is temették el. Jersey nemzeti étke az itt termő kivételesen jó minőségű burgonya.

anglia csatorna szigetek guernsey menhirek

Guernsey szigetén is találhatóak az őskori vadászok által felállított dolmenek és menhirek, némelyiküket még talányos faragásokkal is ellátták a neolit kor emberei. A 10. századtól kezdve a Normandiai Hercegség részét képezte, később a brit korona uralma alá került. A szigeten évszázadokig a kalózkodás, majd a kereskedelem virágzott. Fővárosa a keleten elterülő Saint Peter Port, ahol a komor Cornet-erőd és a fenséges Victoria-torony uralják a látképet, de érdeklődésre adhat számot a sziget történetét és érdekességeit bemutató Guernsey Múzeum, valamint a néhány évig itt „raboskodó” híres francia író, Victor Hugo emlékháza is.

anglia csatorna szigetek kert


Szállások a csatorna-szigeteken

Booking.com


Készítette: Méhes Judit         Fotók: Pixabay