A fapados repülőjáratok elterjedésével egyre többen döntenek úgy, hogy kiruccanak 2-3 napra Rómába az örök városba. Megmutatjuk, melyek az olasz főváros legfontosabb látnivalói, amik biztosan beleférnek majd egy hétvégi látogatásba.

    Utazás: Magyarországról a Wizzair és a Ryanair légitársaságokkal lehet a legjobb áron Rómába repülni.   Érdemes a foglalásnál körültekintően eljárni az aktuális szabályok szerint. Cikkünk írásakor a  Wizzair poggyásszabályzata alapján díjmentesen egy darab max 40x30x20 cm-es kézipoggyász vihető a fedélzetre személyenként. (általában a szemben lévő ülés alatt helyezik el). Elsőbbségi beszállás megvásárlása esetén a részvételi díjban szereplő 40x30x20 cm méretű kézipoggyászon kívül személyenként egy másik  55x40x23 cm méretű (max 10 kg súlyú) kézipoggyász is vihető a repülőgépre. A Ryanair poggyász szabályzata szerint  személyenként egy darab max. 40x20x25 cm méretű kézipoggyász vihető fel ingyen a fedélzetre (jellemzően szemben lévő ülés alatt helyezik el). Elsőbbségi beszállás megvásárlása esetén az 40x20x25 cm méretű kézipoggyász mellett egy másik 55x40x20 cm méretű (max. 10 kg súlyú) kézipoggyász is felvihető fejenként, ami az utasok feje fölötti tartóban helyezhető el. Mindkét légitársaság a központtól kb. 15 km-re lévő Ciampino repülőtérre érkezik meg, ahonnét taxival fix tarifa ellenében lehet bejutni a városba. (30-35 Euro)


IMG 20220403 173549

 


1. Az ókori Róma emlékei

   Egy félnapos  program keretében megismerhetők az egykori római birodalom fővárosának legfontosabb emlékei, de ehhez célszerű előre online jegyet foglalni. A 24 órás belépésre jogosító jegy segítségével belülről tekinthető meg a Róma jelképévé vált Colosseum, melynek emeletén egy színvonalas kiállítás során  megcsodálhatják a látogatók az ásatások során feltárt emlékeket. Ezután közvetlenül megtekinthető az ókori Róma központjának romjait őrző szomszédos Forum Romanum és a  Palatinus domb is,  ahol Augustustól Septimus Severusig több római császárpalotája is állt. A két látnivalóra érdemes legalább 5-6 órát szánni, de persze akár napokat is eltölthetnek ott az ókor szerelmesei. 


colosseum 02

2. A Vatikán

    Kihagyhatatlan programnak számít egy római látogatás  során a Vatikán Múzeum és a Szent Péter bazilika felkeresése. A  Vatikáni Múzeumba is tanácsos előre jegyet online megváltani, mert helyben hosszú sorok kígyóznak a kasszáknál.  A múzeuzm látogatása ezután minimum 3-4 órát vesz igénybe. A Vatikáni Múzeumban látható a Sixtusi kápolna Michelangelo freskójával és rengeteg  híres műalkotás és antik emlék mellett a Laokoon szoborcsoportot is meg lehet nézni. A múzeum egy kanyargós útvonalon tekinthető meg ahol sok a lépcső, így érdemes kényelmes lábbelit választani hozzá. Ezután érdemes felkeresni az ingyenesen látogatható Szent Péter Bazikikát és a Szent Péter tér lenyűgöző épületegyüttesét is.  A nap végén érdemes megnézni a Tiberisz folyó partján épült Angyalvárat és az előtte lévő  festőien szép középkori szobrokkal díszített Angyalhídat is. 


Róma Szent Péter bazilika

 

Róma angyalvár


3  Római séták

  Egy körülbelül 4-5 órás séta keretében járhatók végig Róma világírű látnivalói. Érdemes a sétánkat a híres Navona  térnél elkezdeni, ahonnét előbb az ókori  Panthenon, majd a pénzbedobós Trevi kút érintésével lehet eljutni a látványos Spanyol lépcsőhöz.  Utunk során híres üzletek és ínyenc falatokat kínáló éttermek sora mellett vezet az út, a legtöbb látnivaló pedig ingenesen látogatható. A bátrabbak akár kerékpárral, akár e-rollerrel is megnézhetik Rómát.


Róma Panthenon


Róma trevi kút
Róma spanyol lépcső


Tipp:  A városnézéshez nem érdemes Hop on Hop of buszokkal közlekedni, hisz drágák és a keskeny utcákon úgyis sokat kell gyalogolni. A városi közlekedés viszont jóval olcsóbban és praktikusan használható.

róma városjegyek


Kedvezményeket biztosító szálláshelyek Rómában:

Booking.com