Egy karintiai meseszerű erőd, mely mindig ellenállt a hódítóknak. Ez a Hochosterwitz vár!

 

Karintia egyik legszebb nevezetessége a IX. századi eredetű hochosterwitzi a vár. Tizennégy kapuépülete miatt szinte bevehetetlen volt a maga idejében. A vár egy 170 méter magas domb tetején fekszik és már egészen messziről észrevehető. Sokan úgy vélik, hogy nemcsak Ausztria, hanem egész Európa egyik legcsodálatosabb középkori vára. Már a 860-ból találhatók feljegyzések egy rómaiak által e helyen emelt erődről. A XIV. században egy toronyból, egy elővárból, egy kápolnából és lakóépületekből állt. Hosszú történelmi múltra nyúlik vissza, az évek során protestánsok menedékhelyeként és a törökök elleni védelemben is szolgált. Az építmény egyben kastély és erődként is szolgál.


 Utazási Tipp  
    Karintia legjobb utazásai

Hochosterwitz 01Magába az erődítménybe egy 620 méter hosszú szerpentinút vezet fel 14 darab egyedi stílusban megépített erős kapun át. A támadóknak a kapukat egyesével kellett bevenni, ellentűzzel szemben, meredek lejtőn. A törökök négyszer, Mátyás király fekete serege pedig egyszer portyázott a környéken, de a vár bevételével soha senki sem járt sikerrel. A felső várban ma egy múzeum üzemel, mely bemutatja a Khevenhüller család és a vár történetét. Megtekinthetjük az elmúlt évszázadok díszeit, ruhákat, korabeli fegyvereket és számos használati tárgyat is.

 

A Hochosterwitzi vár 14 várkapujának külön elnevezése és hozzá fűződő története van.

 

 1. A Zászlóskapu két lobogót lengető lovaggal tűnik ki a többi közül.
 2. Az Őrök kapuja sokszínű berakásairól ismert.
 3. A Gályakapu különleges, hajóorrot öltő dísszel rendelkezik.
 4. Az Angyalkapu angyalokat ábrázoló szobrokkal díszített.
 5. Az Oroszlánkapu az ajtószárnyakra festett oroszlánok védik.
 6. A Férfikapu különleges védelmével tűnik ki a többi közül. Egy trükkös forgóajtó segítségével a betolakodók 60 méteres mélységbe zuhantak.
 7. A legdíszesebb kapu a Khevenhüller kapu az építtető, Georg Khevenhüller mellszobrával, családi címerével és egy oroszlánfejjel büszkélkedik.
 8. A Tájkapu egy forgóajtóval tévesztette meg az ellenfelet a harcokban.
 9. A Utazókapuban egy feliratos kő van, melyen egy mérleg és egy homokóra látható.
 10. A Fegyverkapunál egy Károly főherceget ábrázoló szobor megfigyelhető.
 11. A Kőműves kapu falai kloritpalából épültek.
 12. A Hídkaput a felvonóhíd láncaival díszítették.
 13. A Templomkapunál elágazik az út, melyen vagy a vár vagy a templom felé mehetünk. A templom 400 éve őrzi a Khevenhüller hercegek sírjait.
 14. A Kulmer kapu egy várban dolgozó családról kapta nevét, ha ezen áthaladunk az út már az elő várhoz vezet minket.

Hochosterwitz 02

forrás:wikimedia.org


 Utazási Tipp  
    Karintia legjobb utazásai

A vár aljában ingyenes a parkolás, innen két féle képen juthatunk fel a várba. Kb. fél órás gyalogtúra a felmenetel, de a gyönyörű panoráma mindenkit kárpótol. Út közben egyedi, páncélsisak alakú lámpák sorakoznak. Mostanára a meredek lejtőn egy sikló is megtalálható, így kisgyermekeseknek és időseknek is egyaránt problémamentes a feljutás. Ha megéheztünk a nagy túrázás során, a várhegy tetején egy középkori hangulatot árasztó fogadóban lakhatunk jól. A hochosterwitzi vár április elejétől egészen októberig látogatható belépődíj ellenében.