Kis hazánkban a húsvét egyet jelent a locsolkodással, a húsvéti tojásfestéssel és a sonka, tojás, fonott kalács triójának fogyasztásával. Portugáliában egy kicsit másként ünneplik a húsvéti ünnepeket, lássuk is, hogyan!

 

A portugálok számára a Húsvét elsősorban egy erős vallási ünnep. A Nagyhét, azaz a Semana Santa a böjt és a húsmentes táplálkozás ideje, a húsok közül csupán a Krisztust szimbolizáló halat fogyasztják ilyentájban. Nagypénteken munkaszüneti napot tartanak, amíg Nagyszombaton és Húsvétvasárnap együtt ünnepel a család. Locsolkodás helyett ilyenkor tartják az otthonok megáldásának szertartását, a Compasso-t. A helyi plébános körbemegy és megáldja a házakat, persze ez a népszokás manapság főként vidéken dívik még. A húsvéti ünnepek idején számos helyen tartanak felvonulásokat és körmeneteket is Portugáliában. Ezekből az egyik leghíresebb Braga városában kerül megrendezésre, amíg Algarve térségében illatos virágokkal és fáklyákkal díszítik fel az utcákat Húsvétvasárnap a feltámadást ünnepelve.


portugalia kave suti

Húsvéthétfő viszont számukra már nem ünnepnap, nem ünneplik és visszazökkennek a normál kerékvágásba, a munkába. Akárcsak más országokban, úgy Portugáliában is megvan a Húsvéthoz kapcsolódó kötelező ételsor, így a finomabbnál finomabb desszertek is. Az ünneplés egyik - ha nem a legfontosabb - része a változatos fogásokkal terített ünnepi asztal. A reggelt omlettel vagy kaláccsal kezdik, az ünnepi asztalra később kecske- (cabrito assado) vagy báránysült kerül, de gyakori a disznósült is. E mellett számos étel, mint a tojással töltött pite, a kalács, a tőkehalas fogások népszerű ételek még ebben az időszakban. Desszertként a leggyakrabban Folar da Páscoa, azaz, húsvéti kalács héjas tojással vagy Pão-de-ló, egyfajta sűrű piskótatésztából készült édesség, esetleg Amêndoas da Páscoa, ami eredetileg egy drazsészerű mandula, kerül a tányérokra.


portugalia husvet kalacs

A Folar vagy Folares néven is ismert kalácsot északon inkább sósan vagy citrommal, ánizzsal esetleg egy csipetnyi fahéjjal ízesítik, délen pedig töményen, édesen, szegfűszeggel, fahéjjal és jó sok karamellel készül. Sok esetben pedig a már említett sós változat a közkedvelt, amelynél a tészta fonatai közé 1-2 héjas tojást is elrejtenek . Ezzel főként a keresztszülők ajándékozzák meg a keresztgyerekeiket a hagyomány szerint. A gyermekek pedig virágot, olajágat, néha pedig mandulás drazsét adnak cserébe nekik.


portugalia kalacsaldas

A kalács rengeteg szimbólummal rendelkezik. Egyebek mellett Krisztus feltámadását, az újjászületést, a termékenységet és a ciklikusságot, valamint a megbocsátást jelképezi.


 
Szerző & fotók: Duncsák Krisztina portugáliai magyar idegenvezető


Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.